AKCIJA PREVENCIJE VOŽNJE U ALKOHOLIZIRANOM STANJU ( FOTO )

Službenici Policijske stanice Travnik, u saradnji sa volonterima i volonterkama Centra za edukaciju mladih, realizovali su  akciju upoznavanja vozača sa opasnostima upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, kao i pozivanje mladih vozača da ne konzumiraju alkohol ako žele upravljati vozilima.

 

Prema statističkim pokazateljima evidentan je porast broja saobraćajnih nesreća, koje se dese u BiH, uzrokovanih upotrebom alkohola. Upravo, ova akcija je imala za cilj da doprinese podizanju svijesti vozača i ostalih učesnika u saobraćaju o rizicima vožnje pod uticajem alkohola.

 

Ovo je još jedan u nizu  projekata koje su pripadnici MUP-a SBK/KSB Travnik  organizovali  i realizovali zajedno sa Centrom za edukaciju mladih.  Podsjećanja radi, neki od značajnih projekata su  bili „Projekat 18+“, koji je za cilj imao ukazivanje na sprječavanje točenja alkohola maloljetnim licima, zatim projekat „ Skrivene sjene“ u čijem fokusu je bila borba protiv nasilja u porodici. Projekat koji je posebno bio interesantan široj javnosti, a naročito djeci jeste “Spretko putnik“, koji je imao za cilj zaštitu djece u saobraćaju, gdje su u blizini škola na kolovozu iscrtane „ šarene zebre“, koje su animirale djecu da upravo na tim mjestima prelaze ulice, a vozačima jasno do znanja stavljale činjenice da je u blizini škola. Zajednički su organizovali prvu travničku noćnu utrku, koja je imala za cilj promociju zdravih stilova života, bez alkohola, droga i duhanskih prerađevina.

 

Nadamo se da će se iz ove uspješne saradnje izroditi još mnogi društveno korisni projekti, koji će poboljšati interakciju i  povećati povjerenje između građana i policijskih službenika.

 

 

 

                                                                                 

  URED KOMESARA