INFORMACIJA ZA JAVNOST, 26.08.2024.GODINE

 

KRIMINALITET

 

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 7 krivičnih djela.

 

 

Dana 23.08.2024.godine oko 23,20 sati u mjestu Višnjica Polje, općina Kiseljak, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Golf, kojim je upravljao A.H. rođen 1993.godine iz Visokog. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

 

Istog dana, oko 23,45 sati u mjestu Vaganja, općina Jajce, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Jajce izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Golf, kojim je upravljao E.K. rođen 1982.godine iz Jajca. Prilikom pregleda, kod istog je pronađena određena količina  praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

 

Dana 24.08.2024.godine oko 15,20 sati u ulici Žrtava Domovinskog rata, općina Kiseljak, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled osobe E.T. rođen 1994.godine iz Viskokog. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

 

U saradnji  sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

 

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Teške krađe“ koje je izvršeno dana 05.07.2024.godine u mjestu Vakuf, općina Travnik. Prema prijavi od strane NN izvršioca ili više njih iz kuće vlasništvo H.T.  ukradena je određena količina zlatnog i bižuterijskog nakita.

 

 

Operativnim radom na terenu službenici policije su došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela H.Z. rođen 1991.godine iz Travnika.

 

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 

JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirano je 7 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

Evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda u kojima je 8 osoba zadobilo lakše, a 1 osoba teže tjelesne povrede.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 348  prekršajnih naloga, od kojih je 55 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 14 vozača,od kojih su 2 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

 

OSTALI DOGAĐAJI

 

 

Dana 24.08.2024.godine oko 19,15 u PS Jajce je prijavljeno da je u Plivskom jezeru, lokalitet Brana, općina Jajce, uočeno tijelo muške osobe koje ne daje znakove života.

 

Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su službenici PS Jajce, te potrvrdili navode prijave. Uviđaj su izvršili policijski službenici PU Jajce te utvrdili da se radi o osobi E.Č.rođen 1963.godine iz Donjeg Vakufa.

 

Istog dana oko 22,00 sati u PS Jajce je prijavljen nestanak osobe A.K. rođen 2002.godine iz Donjeg Vakufa, koji je prema posljednjim informacijama bio u društvu sa pomenutim E.Č. Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta su izašli policijski službenici PS Jajce zajedno s ronilačkim timom koji su izvršili ronjenje i pretragu korita Plivskog jezera. Dana 25.08.2024.godine je pronađeno beživotno tijelo osobe A.K., koji se također utopio.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom uviđaj na licu mjesta izvršili su policijski službenici PU Jajce.

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA