INFORMACIJA ZA JAVNOST, 03.01.2024.GODINE

KRIMINALITET

 

Tokom proteklih 5 dana na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 7 krivičnih djela.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Kreševo uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Teške krađe“, koje je prijavljeno u proteklom periodu na području Kreševa. Prema prijavi, od strane nepoznatog izvršioca ili više njih sa kamenoloma u mjestu Radava, općina Kreševo, ukradeno je motorno vozilo marke Mercedes, tzv. „putar“, jedan motor od agregata i rotor od drobilice kamena.   

 

Operativnim radom na terenu službenici policije su došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela A.T. rođen 1992.godine iz Hadžića.

 

Također, policijski službenici PS Vitez uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Krađe“, koje je prijavljeno dana 02.11.2023.godine. Prema prijavi iz tržnog centra koji se nalazi u mjestu Jardol, općina Vitez, od strane nepoznatog izvršioca ili više njih ukradeno je više komada različite odjeće i obuće u vrijednosti oko 250,00 KM.     

 

Poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti službenici policije su došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela I.M. rođen 1978.godine iz Viteza. 

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje u vezi sa predmetnim krivičnim djelima.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 14 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 39 saobraćajnih nezgoda u kojima je 5 osoba zadobilo teže i 12 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 29.12.2023.godine oko 09,20 sati na magistralnom putu u mjestu Ramljaci, općina Novi Travnik dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • B.P. rođena 1991.godine iz Novog Travnika, koja je upravljala putničkim motornim vozilom marke Citroen i
  • N.I. rođen 1981.godine iz Travnika, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Hyundai.

U ovoj nezgodi teže tjelesne povrede zadobila je vozačica u vozilu Citroen, kao i njena suvozačica, dok je vozač u vozilu Hyundai zadobio lakše tjelesne povrede, a njegova suvozačica teže tjelesne povrede.

Uviđajne radnje na licu mjesta nezgode izvršili su policijski službenici PS Novi Travnik.

 

Dana 01.01.2024.godine oko 15,20 sati na magistralnom putu u mjestu Nadioci, općina Vitez dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • I.S. rođena 1960.godine iz Busovače, koja je upravljala putničkim motornim vozilom marke VW Golf V i
  • E.K. rođen 1984.godine iz Kaknja, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke VW Golf VI.

U ovoj nezgodi teže tjelesne povrede zadobio je maloljetni putnik u vozilu VW Golf VI, dok su vozač navedenog vozila i drugi putnik zadobili lakše tjelesne povrede.

Uviđajne radnje na licu mjesta nezgode izvršili su policijski službenici PS Vitez.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 1086 prekršajnih naloga, od kojih je 57 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.  

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 77 vozača, od kojih je 13 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. 

 

Iz saobraćaja je zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti isključeno 7 vozila.

 

 

OSTALI DOGAĐAJI

 

Dana 30.12.2023.godine oko 12,05 sati u PS Travnik je prijavljeno da je u mjestu Karaula, općina Travnik došlo do požara na jednoj porodičnoj kući. Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su službenici policije koji su potvrdili navode prijave, te ustanovili da je u navedenom požaru smrtno stradala H.K. rođen 1955.godine, koja je tu stanovala. Požar je lokalizovan od strane Vatrogasne jedinice Travnik.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU i PS Travnik, koji poduzimaju i druge mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi ovog događaja.

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA