INFORMACIJA ZA JAVNOST, 05.06.2023.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 4 krivična djela.

 

Dana 02.06.2023.godine oko 21,50 sati u mjestu Brnjaci, općina Kiseljak policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Seat, kojim je upravljao A.S. rođen 1999.godine iz Visokog. Tom prilikom, kod istog su pronađene određene količine materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom pronađene materije su oduzete, a protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

Dana 04.06.2023.godine oko 04,20 sati prilikom intervencije policijskih službenika na parking prostoru ugostiteljskog objeka u mjestu Bila, općina Vitez, G.R. rođen 1991.godine iz Viteza polio je sebe zapaljivom tečnošću, kao i policijskog službenika koji ga je pokušao spriječiti, te je istu zapalio. Obojica su zadobili opekotine i ukazana im je liječnička pomoć, nakon čega je policijski službenik otpušten na kućno liječenje, dok je G.R. lišen slobode i protiv njega se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 8 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba poginula, dok je 10 osoba zadobilo lakše tjelesne povrede.

 

Dana 02.06.2023.godine oko 23,05 sati na magistralnom putu u mjestu Barice, općina Donji Vakuf dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • B.M. rođen 1996.godine iz Jajca, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Pasat,
  • A.Š. rođen 1988.godine iz Bugojna, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Mercedes i
  • S.I. rođena 1988.godine iz Donjeg Vakufa, koja je upravljala putničkim motornim vozilom marke Audi.

U ovoj nezgodi vozač vozila Pasat B.M. je smrtno stradao, dok su tjelesne povrede u ovom vozilu zadobili putnici A.M. i D.M. iz Jajca, te vozačica vozila Audi.

Uviđajne radnje na licu mjesta nezgode izvršili su policijski službenici PS Donji Vakuf.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 460 prekršajnih naloga, od kojih je 80 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 34 vozača,od kojih je 5 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. 

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA