INFORMACIJA ZA JAVNOST, 21.11.2022.GODINE

KRIMINALITET

 

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 4 krivična djela.

 

U nastavku borbe protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, policijski službenici Uprave policije MUP-a SBK/KSB su tokom proteklog vikenda realizovali 4 akcije.

 

Naime, dana 18.11.2022.godine u vremenu od 15,05 do 15,30 sati u mjestu Vesela, općina Bugojno, policijski službenici Sektora kriminalističke policije izvršili su pretres kuće i pratećih objekata vlasništvo S.Z. rođen 1990.godine. Prilikom pretresa pronađeno je više pvc vrećica sa sadržajem materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Istog dana, oko 22,45 sati u ulici 325. brdske brigade, općina Vitez, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke Ford, kojim je upravljao A.G. rođen 1990.godine iz Viteza. Prilikom kontrole isti je dobrovoljno predao 2 zamotuljka sa sadržajem materija za koje se sumnja da su opojne droge speed i kokain.

U nastavku aktivnosti, oko 23,10 sati izvršena je kontrola i pregled putničkog motornog vozila marke Opel, u kojem je zatečen  A.M. rođen 1993.godine iz Viteza. Tom prilikom isti je dobrovoljno predao određenu količinu bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Dana 19.11.2022.godine oko 21,20 sati u mjestu Božići, općina Novi Travnik, policijski službenici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a izvršili su kontrolu i pregled putničkog motornog vozila marke VW Golf, kojim je upravljao M.B. rođen 2000.godine iz Novog Tavnika. Prilikom kontrole i pregleda, kod istog je pronađena jedna ručno motana cigareta sa sadržajem materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Kiseljak uspješno su rasvijetlili  krivično djelo „Teške krađe“, koja je počinjeno u proteklom periodu na području općine Kiseljak. 

Naime, dana 09/10.10.2022.godine u PS Kiseljak je prijavljeno da je od strane nepoznatog izvršioca ili više njih u mjestu Hrastovi, općina Kiseljak ukradena motorna pila, vlasništvo N.V. iz Kiseljaka.

Operativnim radom na terenu policijski službenici PS Kiseljak su došli do saznanja da su osumnjičeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela A.B. rođen 1994.godine  i G.G. rođen 2004.godine, obojica iz Kiseljaka.

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na dokumentovanju i dokazivanju predmetnog krivičnog djela.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 9 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su 4 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 886 prekršajnih naloga, od kojih je 496 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 35 vozača, od kojih je 10 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

 

                                          URED KOMESARA