SPASIMO ROMSKU DJECU OD ZLOSTAVLJANJA I PROSJAČENJA (FOTO)

 

 

Dana 28.02.2014.godine u organizaciji Udruženja Roma „Jačanje-Zuralipe“ Vitez, u saradnji sa Federalnim ministrarstvom obrazovanja i nauke, održan je okrugli sto na temu „Spasimo romsku djecu od zlostavljanja i prosjačenja. Učešće u radu okruglog stola uzeli su predstavnici Romskih udruženja sa prostora Srednjobosanskog kantona, predstavnici Centara za socijalni rad i policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona.

 

Kroz diskusije su uočene određene tendencije u pogledu kretanja ove pojave i njene učestalosti, a raspravljalo se i o uzrocima pojave prosjačenja kod Romske polulacije. Također su dogovorene konkretne aktivnosti na otklanjanju uzorka i spriječavanju pojave prosjačenja.

 

Službenici MUP-a SBK/KSB Travnik su istakli da je prosjačenje svakako i sigurnosni problem i da je upravo to razlog učeća službenika policije u radu okruglog stola. Naime, prosjačenje i navođenje na prosjačenje predstavlja prekršaj protiv javnog reda i mira, a vrlo često se kod maloljetnika i djece radi i o zlostavljanju od strane samih roditelja ili drugih osoba. Također, osobe koje prosjače često se pojavljuju kao izvršioci krivičnih djela krađa i provalnih krađa, prevara i drugih krivičnih djela. 

 

 

 

 

 

URED KOMESARA