INFORMACIJA ZA JAVNOST, 05.02.2024.GODINE



 

KRIMINALITET

 

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 7 krivičnih djela.

 

 

Dana 02.02.2024.godine u vremenu od 22,00 do 23,00 sati u naselju Kula, općina Bugojno, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Bugojno, na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno izvršili su pretres stambenih prostorija koje koristi E.B. rođen 1997.godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina bijele praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed. Također, kod osobe A.V. rođen 1991.godine iz Bugojna, koja je zatečena u navedenim prostorijama pronađena je određena količina suhe zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji  sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

 

Policijski službenici PS Travnik uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Teške krađe“, koje je prijavljeno dana 21.01.2024.godine. Prema prijavi, od strane nepoznatog izvršioca ili više njih izvršena je provala u porodičnu kuću, vlasništvo S.I., koja se nalazi u mjestu Turbe, općina Travnik. Tom prilikom iz kuće su ukradena 4 LCD televizora, 2 komada vatrenog oružja – pištolja marke Crvena Zastava i Češka Zbrojevka, ženski ručni sat marke „Tisot“, električna bušilica marke „Einhell“ i ključevi od tri različita putnička motorna vozila. 

 

Operativnim radom na terenu službenici policije su došli do saznanja da su osumnjičeni za izvršenje predmetnog krivičnog djela H.Z. rođen 1991.godine, Z.P. rođen 1997.godine i M.H. rođen 1991.godine sva trojica iz Travnika.

 

 

 JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirano je 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

Evidentirano je 14 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila teže i 4 osobe lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 542 prekršajna naloga, od kojih je 46 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključen 31 vozač,od kojih je 5 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. 

 

Iz saobraćaja je zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti isključeno 12 vozila.

 

 

 

                                          URED KOMESARA