INFORMACIJA ZA JAVNOST, 22.05.2023.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 9 krivičnih djela.

 

 

Dana 19.05.2023.godine oko 19,40 sati u ulici Bosanska, općina Fojnica policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak izvršili su kontrolu i pregled osobe D.B. rođen 1982.godine iz Fojnice. Tom prilikom kod istog je pronađena pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis. Na osnovu naredbe Općinskog suda Kiseljak izvršen je pretres stana kojeg koristi D.B. gdje je također pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis. U nastavku aktivnosti, navedeni službenici su u saradnji sa policijskim službenicima PS Kiseljak izvršili pregled osobe D.M. rođen 1987.godine iz Kiseljaka, koji je prethodno učestvovao u narušavanju javnog reda i mira. Prilikom pregleda  kod istog je pronađena pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.    

 

Istog dana, oko 23,00 sati u mjestu Poljice, općina Bugojno policijski službenici Sektora kriminalističke policije izvršili su kontrolu i pregled terenskog vozila marke Toyota, u kojem su zatečeni H.Š. rođen 1983.godine i S.K. rođen 1974.godine, obojica iz Bugojna. Tom prilikom kod H.Š. je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga heroin, dok je kod K.S. pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.      

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom pronađene materije su oduzete, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

 

JAVNI RED I MIR

 

 

Evidentirano je 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

 

 

Evidentirano je 11 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba poginula, dok su 2 osobe zadobile lakše tjelesne povrde.

 

 

Dana 20.05.2023.godine oko 01,15 sati na magistralnom putu u mjestu Bukovci, općina Busovača dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

  • N.Ć. rođen 1995.godine iz Busovače, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Ford Fokus i
  • M.O. rođen 1974.godine iz Kiseljak, koji je upravljao motociklom.

 

U ovoj nezgodi vozač motocikla je smrtno stradao na licu mjesta.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom uviđajne radnje na licu mjesta nezgode izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Kiseljak.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 574 prekršajna naloga, od kojih je 120  naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 20 vozača,od kojih su 3 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila. 

 

 

 

 

 

 

 

                                          URED KOMESARA