INFORMACIJA ZA JAVNOST, 20.03.2023.GODINE

 

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 5 krivičnih djela.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Vitez uspješno su rasvijetlili  „Teško krivično djelo protiv sigurnosti prometa“, koje je izvršeno u proteklom periodu. 

Naime, dana 15.03.2023.godine u PS Vitez je prijavljena saobraćajna nezgoda u ulici Silvija Strahimira Kranjčevića, općina Vitez, a u kojoj je tjelesne povrede zadobio pješak - maloljetni dječak, dok se  prema prijavi NN vozač ili vozačica vozila udaljili sa lica mjesta nezgode.

 

Poduzimajući intenzivne mjere i radnje na rasvijetljavanju predmetnog krivičnog djela, službenici policije su došli do saznanja da je za njegovo izvršenje osumnjičena E.H. rođena 2004.godine iz Viteza.

 

Također, policijski službenici PS Jajce uspješno su rasvijetlili  krivično djelo  „Teške krađe“, koje je izvršeno dana 05.12.2022.godine, kada je u PS Jajce prijavljeno da je iz trgovine računarske opreme koja se nalazi u ulici Nikole Šopa, općina Jajce,  od strane NN izvršioca ili više njih ukradena određena količina računarske opreme.

 

Operativnim radom na terenu službenici policije su došli do saznanja da je za izvršenje predmetnog krivičnog djela osumnjičen D.K. rođen 2002.godine iz Jajca.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje na dokumentovanju i dokazivanju predmetnih krivičnih djela.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 11 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 13 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 565 prekršajnih naloga, od kojih je 129 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 23 vozača,od kojih su 2 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

 

                                          URED KOMESARA