UNIŠTENO ORUŽJE PRIKUPLJENO U KAMPANJI "BIRAJ ŽIVOT BEZ ORUŽJA" (FOTO)

 

 

Dana 20.03.2014.godine u banjalučkoj livnici "Jelšingrad" uništeno je oružje koje su građani, u okviru kampanje “Izaberi život bez oružja” na području Srednjobosanskog kantona, predali policiji. Uništena je ukupno 17 automatskih pušaka sa 19 okvira za municiju, 7 poluautomatkih i lovačkih pušaka, 3 pištolja raznog kalibra i 3 komada inprovizovanih oružja.

 

 

Rezultati kampanje prikupljanja oružja koje je u nelegalnom posjedu građana su veoma dobri, pa je  proteklih šest mjeseci, koliko traje ova kampanja, prikupljena značajna količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Kampanja se provodi na podučju cjele Bosne I Hercegovine, a prilikom uništenja u Banjaluci uništeno je preko 3000 komada oružja prikupljeno u kantonima, Republici Srpskoj  i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.  Dio oružja je oduzet i sudskim odlukama jer je bilo sredstvo izvršena krivičnih djela.

 

Podsjećamo građane da je cilj kampanje prikupiti oružje koje građani nelegalno posjeduje, s tim da su prilikom dobrovoljne predaje građani oslobođeni prekršajne i krivične odogovornosti.

 

Ukoliko se pak takvo oružje pronađe kod građana prilikom preduzimanja zakonitih pretresanja prostorija, za osobe koje ga posjeduju neće važiti zakonska amnestija.

 

Iz tog razloga, apelujemo na građane da IZABERU ŽIVOT BEZ ORUŽJA, te na taj način svima učine život sigurnijim, a posebno svojim najmlađim članovima porodice, koji mogu doći u posjed takvog oružja i povrjediti se ili pak smrtno stradati.

 

Pozovite najbližu policijsku stanicu na broj 122i policijski službenici će doći na vašu adresu i preuzeti oružje, bez pokretanja bilo kakvog postupka protiv vas.