IZABERI ŽIVOT BEZ ORUŽJA (FOTO)

 

 

 

Dana 18.03.2014.godine u Travniku je na dva gradska trga održana prezentacija kampanje „BIRAJ ŽIVOT BEZ ORUŽJA”,  koja za cilj ima animiranje građana na predaju nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

 

Prezentacija kampanje obuhvatila je postavku simulacije istrage mjesta zločina, kao ilustracije opasnosti koje sa sobom nosi posjedovanje vatrenog oružja. Također, vršena su prigodna obraćanja građanima sa uputama o načinu predaje oružja, te djeljen promotivni materijal kampanje. Prezentacija je pobudila interes brojnih građana koji su na promotivnom štandu postavljali pitanja, te dali pohvale za provedbu ove kampanje, koja je provedenea u saradnji sa UNDP.

 

Današnje aktivnosti obuhvatile su i održavanje okruglog stola na temu provedbe kampanje  a čijem su radu uzeli službenici policije, civilne zaštite, nevladinih organizacija i UNDP-a

 

Podsjećamo da je Parlament Federacije BiH 16.12.2013.godine donio Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-ekspolozivnih sredstava i oružja u Federaciji Bosne I Hercegovine. Tim Zakonom predviđa se oslobađanje od krivičnog ili prekršajnog postupka u periodu od 1 godine ukoliko dobrovoljno predaju oružje koje nelegalno posjeduju. 

 

Apelujemo na građane da IZABERU ŽIVOT BEZ ORUŽJA i predaju oružje koje je nelegalno u njihovom posjedu, bez straha od krivičnog ili prekršajnog postupka.

 

Pozovite policiju na broj 122 i policijski službenici će doći do Vas da preuzmu oružje.                                 

                                                                                                            URED KOMESARA