INFORMACIJA ZA JAVNOST, 15.02.2021.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 4 krivična djela.

 

Poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti policijski službenici Uprave policije MUP-a su tokom proteklog vikenda uspješno realizovali 3 akcije u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Naime, dana 12.02.2021.godine oko 16,20 sati u mjestu Donje Putićevo, općina Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije izvršili su kontrolu i pregled vozila marke VW Passat u kojem su zatečeni S.H. rođen 1979.godine iz Viteza i A.Đ. rođen 1991.godine iz Travnika. Tom prilikom S.H. je dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U nastavku aktivnosti, oko 18,00 sati u mjestu Meljanac, općina Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik, na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik, izvršili su pretres stana i drugih prostorija koje koristi A.Đ rođen 1991.godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, digitalna vaga za precizno mjerenje, plinski pištolj, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Istog dana, oko 20,30 sati u ulici Ravanjski put, općina Busovača, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak, izvršili su kontrolu i pregled vozila marke Seat kojim je upravljao M.B. rođen 1998.godine, dok je na mjestu suvozača zatečen A.O. rođen 1988.godine, obadvojica iz Busovače. Tom prilikom kod A.O. je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje. 

 

 JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 16 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 14  saobraćajnih nezgoda u kojima su 3 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 509 prekršajnih naloga, od kojih je 217 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 16 vozača, od kojih su 4 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

                                                                                                              URED KOMESARA