INFORMACIJA ZA JAVNOST, 11.01.2021.GODINE

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Dana 08.01.2021.godine oko 22,15 sati u PS Vitez prijavljeno je razbojništvo u kladionici koja se nalazi u ulici Hrvatskih branitelja, općina Vitez. Prema prijavi, razbojništvo je izvršeno od strane nepoznate maskirane osobe, koja je uz prijetnju vatrenim oružjem – pištoljem, od radnice kladionice otuđila određenu količinu novca iz kase.

O prijavi su obaviještene sve policijske patrole, te se pristupilo blokadi užeg  područja oko mjesta događaja i obilasku terena u cilju pronalaska izvršioca navedenog krivičnog djela.

Zahvaljujući navedenim aktivnostima, policijski službenici PS Vitez su u blizini pomoćnog stadiona u Vitezu pronašli i lišili slobode osobu S.H. rođen 1996.godine iz Viteza, koji se sumnjiči za izvršenje predmetnog razbojništva. Tom prilikom kod istog je pronađena i oduzeta ladica od kase, plinski pištolj, rukavice i novac u iznosu oko 1300 KM.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom proitiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

Dana 08.01.2021.godine oko 19,00 sati u mjestu Doganovci, općina Jajce, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Jajce izvršili su kontrolu i pregled osobe M.I. rođen 1997.godine. Prilikom kontrole isti je dobrovoljno predao određenu količinu zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Dana 09.01.2021.godine oko 02,10 sati u ulici Bosanska, općina Bugojno, policijski službenici PS Bugojno izvršili su kontrolu i pregled vozila marke VW Golf, kojim je upravljao A.Č. rođen 1995.godine, dok je na mjestu suvozača zatečena Đ.M. rođena 1988.godine. Tom prilikom kod Đ.M. je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Protiv osumnjičenih nadležnom tužilaštvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 20 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 13  saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 635 prekršajnih naloga, od kojih su 263 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 14 vozača, od kojih su 4 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

                                                                                                              URED KOMESARA