INFORMACIJA ZA JAVNOST, 02.11.2020.GODINE

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 10 krivičnih djela.

 

Dana 30.10.2020.godine oko 10,00 sati u mjestu Skela, općina Jajce, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Jajce, na osnovu naredbe Općinskog suda Jajce, izvršili su pretres kuće, pratećih objekata i vozila koje koristi J.B. rođen 1982.godine. Prilikom pretresa pronađene su materije za koje se sumnja da su opojne droge speed, canabis, kao i tzv.mrvilica, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. U nastavku aktivnosti, u mjestu Rika, općina Jajce, izvršen je pretres stambenih i poslovnih prostorija koje koristi A.B. rođen 1980.godine, gdje su također pronađene materije i predmeti  koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela.

 

Dana 31.10.2020.godine oko 23,00 sati u ulici Novo Naselje, općina Kiseljak, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, izvršili su kontrolu i pregled osobe D.K. rođen 1989.godine iz Kiseljaka. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina materija za koje se sumnja da su opojne droge cannabis i ecstazy.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, pronađene materije i predmeti su oduzeti, a protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

Dana 01.11.2020.godine oko 17,55 sati u PS Travnik je prijavljeno da je u mjestu Goleš, općina Travnik, od strane nepoznatog počinioca ili više njih ukradeno putničko motorno vozilo marke “Audi A 3”, vlasništvo S.D. iz Travnika. Prema prijavi vozilo je u vrijeme krađe bilo parkirano u blizini kuće prijavitelja, u naselju Goleš. 

 

Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici PU i PS Travnik, koji su osigurali lice mjesta, izvršili uviđajne radnje, te pristupili poduzimanju i drugih zakonom propisanih mjera i radnji, u cilju rasvijetljavanja prijavljenog krivičnog djela.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 589 prekršajnih naloga, od  kojih su 208 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 34 vozača, od kojih je 9 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

 

                                                                                                                    URED KOMESARA