OBAVEZA POŠTIVANJA ZAKONSKIH PROPISA O ČUVANJU IMOVINE

 

U proteklom periodu na području Srednjobosanskog kantona evidentirano je više krađa nezaštićene pokretne imovine, a posebno motornih vozila koja su u vrijeme krađe bila otključana, odnosno u kojim su vlasnici ostavljali ključeve u bravi za paljenje vozila. Takva vozila su veoma dostupna za razne oblike neovlaštenog korištenja, počev od krađe vozila pa do činjenja različitih krivičnih djela i prekršaja, nakon čega se ta vozila napuštaju.  Kao primjeri mogu se navesti slučajevi u Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, ali i drugim mjestima.

 

Shodno navedenom, upozoravamo građane da imaju zakonsku obavezu čuvanja svoje imovine, uključujući i vozila, koja se nakon upotrebe moraju zaključati, kako bi se zaštitila od neovlaštene upotrebe. Na taj način se smanjuje mogućnost od krađe vozila, kao i neovlaštenog korištenja vozila za razne nezakonite radnje, koje mogu imati izuzetno štetne posljedice. To se odnosi i na razna materijalno- tehnička sredstva.

 

Prema građanima koji ne budu poštovali navedene zakonske obaveze, sužbenici policije će poduzimati zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

URED KOMESARA