INFORMACIJA ZA JAVNOST, 08.06.2020.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8  krivičnih djela.

 

Policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik tokom proteklog vikenda uspješno su realizovali dvije akcije na području Travnika i Viteza.

 

Naime, dana 05.06.2020.godine oko 20,00 sati u mjestu Kraban, općina Travnik izvršili su kontrolu vozila marke Nissan Terrano kojim je upravljao Dž.B. rođen 2000.godine, dok su kao putnici zatečeni A.Z. rođen 2000.godine i I.G. rođen 2001.godine, svi iz Sarajeva. Prilikom kontrole, I.G. je dobrovoljno predao  3 pvc vrećice sa sadržajem suhe zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, pribor za ručnu izradu cigareta, kao i druge predmete koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Također, dana 06.06.2020.godine oko 23,00 sati u mjestu Divjak, općina Vitez, navedeni službenici izvršili su kontrolu vozila marke Opel Astra kojim je upravljala V.J. rođena 1999.godine, dok su kao putnici zatečeni A.B. rođen 1992.godine i E.D. rođen 1993.godine, svi iz Viteza. Tom prilikom navedena vozačica i putnik u vozilu E.D. dobrovoljno su predali određenu količinu materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih  se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 9 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 28  saobraćajnih nezgoda u  kojima je 7 osoba zadobilo lakše tjelesne  povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 560 prekršajnih naloga, od kojih je 70 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 64 vozača, od kojih je 18 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 11 vozila.

                                                                                                            

 URED KOMESARA