INFORMACIJA ZA JAVNOST, 30.03.2020.GODINE

KRIMINALITET

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Dana 27.03.2020.godine oko 23,30 sati u PS Gornji Vakuf-Uskoplje je prijavljeno da je u mjestu Ždrimci, općina Gornji Vakuf-Uskoplje u porodičnoj kući aktivirana nepoznata eksplozivna naprava, kojom prilikom su povrede zadobili S.T. rođen 1983.godine i S.K. rođen 1977.godine. Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta su izašli službenici policije koji su pristupili poduzimanju mjera i radnji iz svoje nadležnosti. Povrijeđeni su nakon ukazane liječničke pomoći u Domu zdravlja Gornji Vakuf – Uskoplje prevezeni u Kantonalnu bolnicu Travnik, odakle su upućeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je S.K. uslijed zadobijenih povreda preminuo.

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno izvršili su uviđajne radnje na licu mjesta, te poduzimaju i druge mjere i radnje na rasvijetljavanju navedenog događaja.

 

 

Dana 27.03.2020.godine oko 16,30 sati u mjestu Ćukle, općina Travnik, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Travnik izvršili su kontrolu i pregled osoba Z.H. rođen 1978.godine, V.L. rođen 1978.godine i L.E. rođen 1987.godine, svi iz Travnika. Tom prilikom kod istih je pronađena određena količina biljne materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

Dana 28.03.2020.godine oko 17,35 sati na školskom stadionu Osnovne škole Turbe, općina Travnik, policijski službenici policijske ispostave Turbe-PS Travnik izvršili su kontrolu osoba O.H. rođen 1997.godine i Z.P. rođen 1997.godine obadvojica iz Travnika. Tom prilikom isti su zatečeni u konzumiranju materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 53  slučaja  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 6 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila teže tjelesne povrede.

 

Dana 29.03.2020.godine oko 17,45  sati u ulici Tisovačka, općina Busovača, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali: 

- E.T. rođen 1987.godine iz Busovače, koji je upravljao putničkim vozilom marke VW Golf III i

- I.K. rođen 1994.godine iz Busovače, koji je upravljao motociklom marke Yamaha.

 

U ovoj saobraćajnoj nezgodi teže tjelesne povrede zadobio je motociklista, koji je nakon ukazane liječničke pomoći u Domu zdravlja Busovača, prevezen u Kantonalnu bolnicu Travnik.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici PS Busovača.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno  75  prekršajnih naloga, od kojih je 47 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

 

                                                                                                              URED KOMESARA