INFORMACIJA ZA JAVNOST, 20.01.2020.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda  na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 9 krivičnih djela.

 

Dana 17.01.2020. godine oko 22,00 sati u ulici Samostanska, općina Fojnica, policijski službenici tima za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga PU Kiseljak, izvršili su kontrolu osobe M.V. rođen 1988.godine iz Fojnice. Tom prilikom kod istog je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Dana 19.01.2020. godine oko 17,15 sati u ulici Kraljice mira, općina Kiseljak, policijski službenici PS Kiseljak izvršili su zaustavljanje i kontrolu putničkog motornog vozila marke Renault, kojim je upravljao F.A. rođen 1996.godine iz Sarajeva. Tom prilikom kod osobe M.A. rođen 1996.godine koji je zatečen kao putnik u vozilu, pronađena su 4 tzv. „jointa“, plinski pištolj i okvir sa pet metaka. Pregledom vozila, također je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga canabis.

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PU i PS Bugojno uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Razbojništva“, koje je počinjeno dana 19.01.2020.godine nad ženskom osobom, radnicom trgovine u ulici Slobode, općina Bugojno. Prema prijavi, razbojništvo je izvršeno od strane nepoznate muške osobe, koja je uz prijetnju hladnim oružjem – nožem, otuđila neutvrđenu količinu novca iz kase.

 

Brzom intervencijom policijskih službenika, u užem gradskom području pronađen je i lišen slobode P.M. rođen 1966.godine iz Bugojna, koji se sumnjiči da je počinio predmetno krivično djelo. Kod istog je pronađena određena količina novca, kao i nož za koji se sumnja da je korišten u izvršenju navedenog razbojništva.

 

Svi prikupljeni materijalni dokazi, zajedno sa izvještajem o počinjenom krivičnom djelu biće dostavljeni nadležnom Kantonalnom tužilaštvu na daljnje postupanje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 8  slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 20 saobraćajnih nezgoda u kojima su 3 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 438 prekršajnih naloga, od kojih je 175 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 22 vozača, od kojih su 4 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

                                                                                                             

  URED KOMESARA