INFORMACIJA ZA JAVNOST, 28.10.2019.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda  na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 7 krivičnih djela.

 

Dana 25.10.2019.godine oko 12,00 sati, u mjestu Turbe, općina Travnik, policijski službenici PS Travnik, izvršili su kontrolu i pregled motornog vozila „Mercedes“, kojim je upravljao A.B. rođen 1986.godine iz Travnika. Tom prilikom je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed. Provjerom u ROF bazi utvrđeno je da je isti višestruki povratnik u činjenju prekršaja i da ima ukupan dug neplaćenih kazni u iznosu od 13.027,00 KM, zbog čega mu je privremeno oduzeto motorno vozilo.

 

Dana 26.10.2019.godine oko 01,10 sati u mjestu Grablje, općina Busovača, policijski službenici PS Busovača u saradnji sa policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije MUP-a, izvršili su kontrolu i pregled osobe S.M. rođen 1990.godine iz Zenice. Prilikom kontrole kod istog je pronađena određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed, kao i određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv  osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 4  slučaja  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirana  je 21 saobraćajna nezgoda u kojima su 2 osobe zadobile teže i 7 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 565 prekršajnih naloga, od kojih je 328 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 38 vozača, od kojih je 8 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 4 vozila.

                                                                                                               

 URED KOMESARA