POJAČANE AKTIVNOSTI POVODOM POČETKA ŠKOLSKE GODINE

 

U ponedeljak, 02.09.2019. godine, na području Srednjobosanskog kantona počinje nova školska godina. Kao i prethodnih godina MUP Srednjobosanskog kantona i ove godine provodi pojačane aktivnosti na povećanju stepena sigurnosti najmlađih učesnika u saobraćaju. Aktivnosti će se provoditi u okviru akcije pod nazivom  „SIGURNA DJECA – OSIGURANA BUDUĆNOST“, u periodu od 02.09.2019. godine do 27.09.2019. godine.

 

Generalni cilj akcije je poboljšanje stanja sigurnosti djece, odnosno učenika kao učesnika u saobraćaju, te nastojanje da učenici nauče saobraćajna pravila ili prošire postojeće znanje iz ove oblasti. U okviru akcije planirana su i prigodna predavanja u školama od strane službenika policije i nastavnog osoblja, kojom prilikom će se učenicima ukazati na opasnosti koje ih očekuju kao učesnike u saobraćaju.  

 

Jedna od planiranih aktivnosti je da se u vrijeme dolaska u školu, kao i povratka iz škole, poveća prisustvo  službenika policije u blizini škola, koje će biti dodatno upozorenje svim učesnicima u saobraćaju na poštivanje saobraćajnih propisa. Aktivnosti će dijelom biti i koordinirane sa BiHAMK-om, sa kojim postoji stalna saradnja u smislu povećanja stepena  sigurnosti saobraćaja. Isto tako, u pojačane mjere uključiti će se i drugi organi i organizacije kao što su općinske službe odgovorne za problematiku odvijanja saobraćaja, stanice za tehničke preglede, udruženja vozača, auto i moto-klubovi itd., koji će doprinijeti uspješnijoj realizaciji akcije.

 

POZIVAMO VOZAČE – VOZITE OPREZNO, a naročito u blizini škole, gdje se u svakom trenutku može očekivati da dijete pokuša prijeći kolovoz.

 

MOLIMO RODITELJE-  još jednom upozorite svoju djecu  na opasnosti koje vrebaju u saobraćaju i  pokažite im najsigurniji put od kuće do škole.

 

GRAĐANI – PRIJAVITE nesavjesne vozače pozivom na besplatan broj telefona broj 122, jer na taj način doprinosite sigurnosti najmlađih učesnika u saobraćaju.

                                                                                                                                                                                                                 

 

URED KOMESARA