INFORMACIJA ZA JAVNOST, 12.08.2019.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

 

Dana 09.08.2019.godine oko 12,40 sati u ulici Sarajevska, općina Kiseljak policijski službenici PS Busovača, PS Kiseljak i Sektora kriminalističke policije MUP-a Travnik izvršili su zaustavljanje i kontrolu PMV marke "Citroen C4"  kojim je upravljao V.H. rođen 1986.godine, iz Sarajeva. Tom prilikom, kod istog je pronađeno cca 1 kg materije za koju se sumnja da je opojna droga speed i municija za automatsko oružje call 7,62 mm.

 

Po kompletiranju predmeta protiv počinitelja će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i krivičnom djelu „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“.  

 

Dana 11.08.2018.godine oko 03,40 sati u PS Kreševo  zaprimljena je prijava da su uočene 3 maskirane i naoružane osobe. Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta su upućeni policijski službenici, kada je zaprimljena i prijava zaštitarske agencije „Delta security“ da je  došlo do eksplozije na bankomatu  UniCredit Bank koji se nalazi u ulici Fra Grge Martića, u sklopu marketa „Turanj“ d.o.o. , općina Kreševo. Tom prilikom oštećen je bankomat koji se nalazio u sklopu objekta, te je pričinjena veća materijalna šteta na objektu. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

O prijavi su odmah obaviještene sve raspoložive policijske patrole, kao i susjedne policijske stanice, koje na tom području vrše pojačanu kontrolu osoba i vozila, dok su službenici kriminalističke policije u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom izvršili uviđajne radnje na licu mjesta, te poduzimaju koordinirane planske mjere i radnje u cilju pronalaska i hvatanja počinilaca navedenog krivičnog djela.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je  13  slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirana je 41 saobraćajna  nezgoda u kojima su 2 osobe zadobile teže tjelesne povrede i 8 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 10.08.2019.godine oko 01,00 sati zaprimljena je prijava da se dogodila saobraćajna nezgoda na magistralnom putu M 16 Bugojno-Kupres, na prevoju Koprivnica, u kojoj su učestvovali:

1. Putničko motorno vozilo marke „GOLF VII“, registarskih oznaka ZG8774GJ, kojim je upravljalo lice  N.F-A.  rođen 1995.godine ,  Republika Hrvatska  i 

2. Putničko motorno vozilo marke „GOLF II“, registarskih oznaka A45E727, kojim je upravljalo lice  K.M.  rođen 1996. godine  iz Bugojna.  

 

U ovoj saobraćajnoj nezgodi teže tjelesne povrede je zadobilo je K.M., a lakše N.F-A. Tokom uviđajnih radnji saobraćaj je bio obustavljen iz oba pravca do 03,20 sati.

 

Dana 11.08.2019.godine oko 15,10 sati dogodila se saobraćajna nezgoda na magistralnoj cesti M16-4, Novi Travnik-Bugojno, općina Novi Travnik u kojoj je učestvovao motocikl marke Ducati, registarskih oznaka DLGZQ36, kojim je upravljao M.B. rođen 1992.godine, iz Republike Hrvatske.  Isti je u nezgodi zadobio teže tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 437 prekršajnih naloga, od kojih su 32 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 66 vozača, od kojih je 11 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 4 vozila.

 

                                                                                   

 

                                                                                                             

URED KOMESARA