INFORMACIJA ZA JAVNOST, 05.08.2019.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 4 krivična djela.

 

Dana 03.08.2019.godine oko 05,50 sati u PS Bugojno T.A., rođen 1976.godine, iz Bugojna prijavio je razbojništvo koje mu se dogodilo oko 4,20 sati na magistralnom putu 16.4, u blizini motela GENEX, općina Bugojno. Razbojništvo je  izvršeno od strane tri  osobe, koje su fizički napale T.A., nanijeli mu tjelesne ozljede, uništili osobni mobilni telefon, otuđili službeni telefon, novčanik sa ličnim dokumentima i novcem, te vozilo PMV Golf IV austrijskih registarskih oznaka, nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu.  Postupajući po prijavi policijski službenici PS Bugojno u 06,05 sati u mjestu Čipuljić, općina Bugojno,  pronašli su jednog od počinitelja, lice Š.M, rođen 1997.godine, iz Bugojna, koji je u cijelosti priznao saučesništvo u izvršenju nevedenog kaznenog dijela.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

Dana 03.08.2019.godine oko 03,00 sati u mjestu Gavrine kuće, općina Busovača policijski službenici PS Busovača i Sektora kriminalističke policije MUP-a Travnik izvršili su zaustavljanje i kontrolu PMV marke BMW kojim je upravljao M.O. rođen 1984.godine iz Maglaja. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

 

Po kompletiranju predmeta protiv počinitelja će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. 

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je  17 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

Evidentirane su 32 saobraćajne nezgode u kojima su 2 osobe zadobile teže tjelesne povrede i 2 osobe  lakše tjelesne povrede.

 

Dana 02.08.2019.godine oko 16,35 sati zaprimljena je prijava da se dogodila saobraćajna nezgoda na lokalnoj cesti Pajić Polje-Grnica, u mjestu Grnica, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, u kojoj je  učestvovao motocikl marke KTM, bez registarskih oznaka, kojim je upravljao E.Z., rođen 1967.godine, iz Švedske. Isti je u nezgodi zadobio teže tjelesne povrede.

 

Dana 03.08.2019.godine oko 9,45 sati dogodila se saobraćajna nezgoda na magistralnoj cesti M16, u mjestu Tri vode, općina Jajce u kojoj je  učestvovao motocikl marke Honda, registarskih oznaka 5Z3837, kojim je upravljao R.Z., rođen 1967.godine, iz Republike Češke. Isti je u nezgodi zadobio teže tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 577 prekršajnih naloga, od kojih su 99 naloga uručena zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 45 vozača, od kojih je 7 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 3 vozila.

                                                                           

                                     URED KOMESARA