INFORMACIJA ZA JAVNOST, 10.06.2019.GODINE

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog  vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih  djela.

 

Dana 09.06.2019.godine oko 16,00 sati u mjestu Prusac, općina  Donji Vakuf, policijski službenici PU Jajce izvršili su kontrolu lica Ć.E., rođen 1998.godine iz Donjeg Vakufa, kod kojeg je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis. U nastavku aktivnosti, u ulici Žrtava genocida u Srebrenici, općina Donji Vakuf, izvršena je kontrola i pregled lica Č.A. rođen 1993.godine iz Donjeg Vakufa. Tom prilikom kod istog je pronađeno oko 200 grama zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.  

 

U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih lica se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje. 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 11 slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 23 saobraćajne nezgode u kojima su 3 osobe smrtno stradale i 2 osobe lakše povrijeđene.

 

Dana 07.06.2019.godine oko 07,55 sati na Auto cesti A-1, smjer Vlakovo-Tarčin, u tunelu Igman, u mjestu Lepenica, općina Kiseljak, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo putničko motorno vozilo marke Ford, registarskih oznaka J86 O 623, kojim je upravljao vozač A.B. rođen 1981.godine iz Vogošće. U nezgodi vozilo je ostvarilo kontakt sa dijelom betonskog zida na ulazu u tunel, usljed čega je došlo do prevrtanja vozila.

 

U ovoj nezgodi smrtno je stradao vozač, kao i putnici u vozilu L.S.B. rođena 1981.godine i jedno dijete, dok je drugo dijete zadobilo tjelesne povrede i upućeno je na Univerzitetski Klinički centar Sarajevo.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a pod nadzorom nadležnog kantonalnog tužioca.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 402 prekršajna naloga, od kojih je 241 nalog uručen zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima. 

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 27 vozača, od kojih je 9 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 4 vozila.

 

 

 

 

                                                                                                                URED KOMESARA