INFORMACIJA ZA JAVNOST, 25.04.2019.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik uspješno su rasvijetlili krivična djela „Razbojništva“, „Krađe“ i „Oštećenja tuđe pokretnine“, koja su počinjena u 22. i 23.10.2017.godine.  

 

Naime, dana 23.10.2017.godine prijavljeno je krivično djelo „Razbojništva“ na benziskoj pumpi „Paladij“ u ulici Stjepana Radića, općina Vitez, od strane nepoznatih počinioca koji su uz upotrebu vatrenog oružja-pištolja pokušali uzeti novac od radnika navedene pumpe, nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu. Tom prilikom su koristili putničko motorno vozilo marke VW Passat, koje su nakon toga odvezli u mjesto Sivrino Selo, općina Vitez, gdje su isto zapalili u cilju prikrivanja dokaza.

Provjerama je utvrđeno da je predmetno vozilo ukradeno dana 22/23.10.2017.godine na području općine Vogošća, čiji je vlasnik A.Č. iz Olova. Prilikom vršenja uviđajnih radnji na licu mjesta paljevine pronađene su dvije registarske tablice koje pripadaju putničkom motornom vozilu marke Peugeot, vlasništvo T.M. iz Viteza, koja je prijavila krađu navedenih tablica dana 23.10.2017.godine.

Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje navedenih krivičnih djela je D.M., rođen 1970.godine iz Zenice.

 

Policijski službenici PS Vitez naknadno su rasvijetlili krivično djelo „Teške krađe“, koje je  izvršeno 08.04.2019. godine na štetu agencije „Šarić Commerce“ d.o.o. Vitez, kojom prilikom je iz dva autobusa otuđeno gorivo i akumulatori. Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja je izvršilac navedenog krivičnog djela A.S. rođen 1987. godine iz Viteza.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenih se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je  5  slučajeva  narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 4 saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 232 prekršajna naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirana su ukupno 118 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 2 vozača.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke ispravnosti iz saobraćaja je isključeno 11 vozila.

 

 

 

URED KOMESARA