INFORMACIJA ZA JAVNOST, 04.03.2019.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla tri dana na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 14 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 28 saobraćajnih nezgodau kojima su 3 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 478 prekršajnih naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 119 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 36 vozača, od kojih je 10 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke ispravnosti iz saobraćaja su isključena 4 vozila.

 

 

REALIZOVANA ZAJEDNIČKA AKCIJA SA MUP-a ZDK

 

Tokom proteklog vikenda uspješno je realizovana zajednička policijska akcija, u kojoj su učestvovali policijski službenici MUP-a Srednjobosanskog i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

 

Akcija je realizovana po unaprijed sačinjenom planu, na graničnom području između kantona, gdje je vršena pojačana kontrola saobraćaja, sa ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela, narkotičkih sredstava, oružja i municije, lica za kojima se traga, zatim kontrole kretanja roba, sprečavanja nelegalnog prevoza u unutrašnjem cestovnom prometu i sankcionisanju počinilaca prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

 

Tokom akcije kontrolisano je ukupno 691 vozilo i vozač, izvršeno je 159 pregleda vozila, izdato 56 prekršajnih naloga, isključeno iz saobraćaja 15 vozača i 4 vozila, pronađena su i oduzeta 4 narkotička sredstva, utvrđen je identitet za 86 lica, slobode je lišeno 6 lica: 3 zbog prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH i 3 lica zbog dovođenja u vezu sa krivičnim djelima.

 

 

 

URED KOMESARA