INFORMACIJA ZA JAVNOST 24.12.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona nastavili su sa uspješnom realizacijom planskih aktivnosti koje su usmjerene na suzbijanje i sprečavanje krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

 

Naime, dana 21.12.2018. godine oko 13,00 sati, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a su u mjestu Gostilj, općina Travnik, izvršili kontrolu i pregled vozila Audi A5. Tom prilikom, kod vozača T.L. rođen 1994.godine iz Tuzle pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga  cannabis.

 

Istog dana, oko 15,45 sati, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a su u mjestu Ovčarevo, općina Travnik, izvršili kontrolu i pregled vozila Golf III, u kojem su kod suvozača E.Š. rođen 1978.godine iz Travnika pronašli određenu količinu materije za koju se sumnja da je opojna droga  cannabis.

 

U nastavku navedenih aktivnosti, dana 22.12.2018. godine oko 20,30 sati, policijski službenici PS Travnik u saradnji sa policijskim službenicima Jedinice za specijalističku podršku MUP-a u mjestu Babanovac, općina Travnik, izvršili kontrolu i pregled vozila Golf IV, kojim je upravljao D.D. rođen 1984. godine iz Travnika. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga marihuana.

 

Protiv osumnjičenih lica nadležnom kantonalnom tužilaštvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.“

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno uspješno su rasvijetlili krivično djelo „Prevara“, koje je počinjeno tokom mjeseca oktobra 2018.godine  na štetu B.M. rođen 1971.godine iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.

 

Poduzimajući istražne radnje u cilju rasvijetljavanja predmetnog krivičnog djela, došlo se do saznanja da je osumnjičeni za ovo djelo Đ.S. rođen 1966.godine iz Zvornika.

 

Naime, oštećeni je prijavio da se putem interneta javio na oglas za zamjenu motorne pile, kojom prilikom je brzom poštom poslao osumnjičenom motornu pilu, dok isti nije postupio po dogovoru.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 9 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 32 saobraćajne nezgode u kojima su 3 osobe zadobile teže, a 5 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 22.12.2018. godine oko 12,40 sati dogodila se saobraćajna nezgoda  na magistralnom putu M-5 u mjestu Kaonik, općina Busovača, u kojoj su učestvovali:

 

  1. Putničko vozilo marke Mercedes, registarskih oznaka M90 A 425, kojim je upravljao A.P. rođen 1984. godine  iz Ilijaša i
  2. Putničko vozilo marke Citroen, registarskih oznaka J73 O 476, kojim je upravljao E.G. rođen 1964. godine iz Travnika.

 

Teže tjelesne povrede u ovoj saobraćajnoj nezgodi zadobila je suvozačica u vozilu marke Citroen, E.H. rođena 1990. godine iz Sarajeva, dok su vozači obadva vozila zadobili lakše tjelesne povrede.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici PS Busovača.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 668 prekršajnih naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 331 prekršaj prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključen 21 vozač, od kojih je 8 vozača lišeno slobode do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena  3 vozila.

 

 

 

URED KOMESARA