RASVIJETLJENO 19 TEŠKIH KRAĐA NA PODRUČJU BUGOJNA I GORNJEG VAKUFA-USKOPLJA

 

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno, PS Bugojno i PS Gornji Vakuf - Uskoplje poduzimajući koordinirane opsežne planske aktivnosti usmjerene na otkrivanje počinilaca teških oblika imovinskih delikata, uspješno su rasvijetlili ukupno 19 krivičnih djela teške krađe.

 

Naime, u proteklom periodu na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja izvršeno je 8 provalnih krađa u porodične kuće. Tom prilikom otuđena su 2 LCD televizora, 2 motorne pile, agregat za električnu energiju, električni kompresor za lakiranje vozila, muzička oprema, kao i razni elektro alati i oprema.

 

Prilikom provođenja navedenih aktivnosti, policijski službenici PS Gornji Vakuf - Uskoplje došli su do saznanja da su izvršioci navedenih krivičnih djela M.Z. rođen 1996.godine, I.Z. rođen 1995.godine i T.Č. rođen 1994.godine sva trojica iz Prozora-Rame i A.Š. rođen 1990.godine iz Mostara. Za kupovinu ukradenih predmeta osumnjičen je A.K. iz Travnika, koji je u potpunosti priznao da je kupovao ukradene predmete.

 

Navedenim aktivnostima,  policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno su došli do saznanja da su navedena osumnjičena lica izvršila 2 teške krađe koje su počinjene:

 

  1. Dana 04/05.09.2018.godine na štetu D.N iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, kojom prilikom su iz porodične kuće i pratećih objekata otuđena tri četverocikla marke „Chjongqing Shineray“, motocikl marke „Piaggio“,  kroser marke „Yamaha“, zatim jedno odijelo za motocikliste, elektro bušilica, elektro brusilica, motorna pila i sitnog alata, i
  2. Dana 11/12.10.2017.godine na štetu P.K. iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, kojom prilikom je iz garaže otuđeno putničko motorno vozilo marke „Audi“ i putničko motorno vozilo marke „Suzuki Vitara“, zatim određena količina ručnog alata i ručnih radnih mašina, dok je iz porodične kuće otuđena ugradbena električna pećnica, te nekoliko sitnih kućanskih aparata.

 

Policijski službenici PS Bugojno su u okviru navedenih aktivnosti došli do saznanja da su isti osumnjičeni na području Bugojna izvršili 9 provalnih krađa u porodične kuće i prateće objekte.  U navedenim krađama otuđena su 3 LCD televizora, agregat za električnu energiju, motorna pila, motorna kosilica, električna mašina za šišanje žive ograde, aparat za pranje vozila, četiri točka sa pneumaticima od teretnog motornog vozila, ugradbena pećnica i ugradbena ploča, mašina za pranje rublja, veća količina suhog mesa kao i brojni elektro alati i oprema.

 

Navedenim krivičnim djelima pričinjena je znatna materijalna šteta.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenih lica se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje u cilju dokumentovanja i dokazivanja predmetnih krivičnih djela.

 

 

URED KOMESARA