INFORMACIJA ZA JAVNOST 29.10.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je  6 krivičnih djela.

 

U nastavku pojačanih planskih aktivnosti koje provode policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u borbi protiv krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, na području Bugojna realizovane su dvije akcije.

 

Dana 26.10.2018. godine policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno i  policijski službenici PS Gornji Vakuf/Uskoplje, na osnovu usmene naredbe nadležnog kantonalnog tužitelja KT Travnik, izvršili su pretres kuće i pratećih objekata u mjestu Vrbanja, općina Bugojno, koju koriste lica F.B. i Dž.B., oboje iz Bugojna. Prilikom pretresa pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis, kao i predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

 

Također, dana 28.10.2018. godine policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Bugojno, na osnovu usmene naredbe nadležnog kantonalnog tužitelja KT Travnik, izvršili su pretres kuće u mjestu Čaušlije, općina Bugojno, koju koristi lice M.Dž. iz Bugojna. Prilikom pretresa pronađena je određena količina zeljaste materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis i određena količina praškaste materije za koju se sumnja da je opojna droga speed, te vaga za precizno mjerenje.

 

O svemu je obaviješten nadležni kanotonalni tužilac, a protiv navedenih lica slijede zakonom predviđene mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 28 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 1 osoba je zadobile teže i 1 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 28.10.2018. godine oko 14,15 sati na šumskom putu na lokalitetu „Muška voda“, općina Vitez, dogodila se saobraćajna nezgoda, u kojoj je došlo do slijetanja s puta putničkog motornog vozila marke Fiat Stilo, registarskih oznaka O09 E 965, kojim je upravljao H.S. rođen 1958. godine, dok se na mjestu suvozača nalazilo lice B.H. rođen 1945 godine, obojica iz Viteza.

 

U ovoj saobraćajnoj nezgodi na licu mjesta smrtno je stradao suvozač B.H., dok je vozač H.S. prevezen u bolnicu Nova Bila, gdje su mu konstatovane teže tjelesne povrede.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Travnik.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 369 prekršajnih naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 149 prekršaj prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 37 vozača,a zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti isključeno je 6 vozila.

 

 

URED KOMESARA