USPJEŠNO REALIZOVANA AKCIJA KONTROLE AUTO ŠKOLA NA PODRUČJU SBK/KSB

 

Nakon uspješno provedene akcije “Mladi vozači” u kojoj su zbog počinjenih prekršaja poništene 4 vozačke dozvole mladim vozačima, koji su upućeni na ponovno polaganje vozačkog ispita, te je kontrolisano 560 mladih vozača i uručeno 44 prekršajna naloga, nastavljene su pojačane aktivnosti u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u oblasti saobraćaja.

 

Planiranje navedenih aktivnosti temelji se na detaljnoj analizi koje Uprava policije MUP-a provodi u oblasti sigurnosti saobraćaja, a koje imaju za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, kao i nezgoda sa teže i lakše povrijeđenim licima.

 

U tom kontekstu, dana 18. i 19.10.2018. godine policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjebosanskog kantona realizovali su pojačanu akciju kontrole saobraćaja sa posebnim akcentom na kontrolu „Auto škola“, odnosno kontrolu provođenja praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila, kojom prilikom su postignuti značajni rezultati.

 

To potvrđuje činjenica da je tokom akcije prilikom kontrole instruktora uručeno 5 prekršajnih naloga zbog uočenih nedostataka, dok je u okviru akcije ukupno uručeno 187 prekršajnih naloga, iz saobraćaja su isključena 4 vozila zbog neregistrovanosti i 3 vozača (dva vozača zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje i jedan vozač zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola).

 

Ukupno je kontrolisano 366 motornih vozila i vozača, uključujući 55 vozila „Auto škola“ i 55 instruktora vožnje i kandidata  koji su pristupili praktičnom dijelu osposobljavanja za upravljanje motornim vozilima. Također, u akciji je alkotestirano 30 instruktora i 20 kandidata kod kojih nije utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu.

  

Rezultati navedenih planiranih aktivnosti najbolje se ilustruju u činjenici da broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama u prvih devet mjeseci 2018.godine iznosi 11, što je za čak 48% manje u odnosu na isti period 2017.godine kada  je smrtno stradalo 21 lice.

 

Pojačane aktivnosti službenika policije nastavljaju se i u narednom periodu.

                                                                                                                    URED KOMESARA