INFORMACIJA ZA JAVNOST 08.10.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljena je 8 krivičnih djela.

 

Dana 06.10.2018. godine oko 04,50 sati u mjestu Merdani, općina Busovača, policijski službenici PS Busovača i Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB, izvršili su kontrolu i pregled parkiranog vozila, u kojem se nalazilo lice S.S., rođen 1979. godine iz Busovače. Tom prilikom, kod istog pronađene su različite materije za koje se sumnja da je opojna droga speed, ekstazi i cannabis.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv navedenog lica poduzimaju se zakonom propisane mjere i radnje.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici PS Gornji Vakuf/Uskoplje naknadno su rasvijetlili krivično djelo teške krađe, koje je  izvršeno 27.09.2018. godine na štetu lica N.I., kojom prilikom je iz ugostiteljskog objekta otuđena određena količina alkoholnog i bezalkoholnog pića. Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja je izvršilac navedenog krivičnog djela M.K. rođen 1998. godine iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

 

Protiv istog, nadležnom tužilaštvu podnesen je izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je  14 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirane su 23 saobraćajne nezgode u kojima su 2 osoba zadobila teže, a 6 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 07.10.2018. godine oko 14,05 sati dogodila se saobraćajna nezgoda u mjestu Počulica, općina Vitez, u kojoj su učestvovali:

 

  1. Putničko vozilo marke Citroen Xsara, registarskih oznaka O41 A 582, kojim je upravljala I.M. rođena 1996. godine  iz Zenice i
  2. Putničko vozilo marke Ford Focus, registarskih oznaka T74 E 053, kojim je upravljala B.S. rođena 1982. godine iz Zenice.

 

Teže tjelesne povrede u ovoj saobraćajnoj nezgodi zadobila je vozačica u vozilu marke Citroen Xsara.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici PS Vitez.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 331 prekršajni nalog, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 133 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 22 vozača, od kojih je 5 vozača lišeno slobode i zadržano u policijskoj stanici do otrežnjenja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 2 vozila.

 

 

 

URED KOMESARA