PONIŠTENE 4 VOZAČKE DOZVOLE MLADIM VOZAČIMA

 

 

 

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjebosanskog kantona su u proteklom periodu nastavili sa poduzimanjem planskih mjera i radnji koje imaju za cilj poboljšanje stanja sigurnosti na području kantona.

 

U okviru ovih mjera i radnji, izvršena je analiza saobraćajnih nezgoda koje su evidentirane u proteklom periodu, gdje je uočeno da je došlo do povećanja broja nezgoda u kojima su učesnici mladi vozači, što se posebno odnosi na saobraćajne nezgode sa težim, pa čak i smrtnim posljedicama.

 

Iz tih razloga u periodu od 06.08. od 16.08.2018.godine zavedena je akcija pod nazivom „Mladi vozači“ sa osnovnim ciljem smanjenja broja ovakvih saobraćajnih nezgoda, kao i drugih prekršaja koji čine mladi vozači.

 

U akciji su postignuti značajni rezultati, što potvrđuje činjenica da su tokom akcije poništene 4 vozačke dozvole mladim vozačima, te su upućeni na ponovno plaganje vozačkog ispita. Ovakva sankcija je propisana za slučajeve kada su mladom vozaču izrečena 4 kaznena boda u periodu od dvije godine od dana sticanja prava na upravljanje motornim vozilom.

 

Ukupno je kontrolisano 560 mladih vozača, te uručeno 44 prekršajna naloga i pokrenuta 4 Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Posebno je važno napomenuti da su u akciji alkotestirana 53 mlada vozača, od kojih je u 4 slučaja utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, te su isključeni iz saobraćaja.

 

Aktivnosti službenika policije po ovoj problematici se nastavljaju i u narednom periodu.

 

 

URED KOMESARA