INFORMACIJA ZA JAVNOST 01.06.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 1 krivično djelo oštećenja tuđe stvari.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENA KRIVIČNA DJELA

 

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU Jajce i policijske stanice Donji Vakuf, su u saradnji sa policijskim službenicima Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/SBK, nakon niza provedenih planskih aktivnosti rasvijetlili krivično djelo protupravno lišenje slobode.

 

Naime,  dana 29.11.2016. godine u 22,30 sati u PS Donji Vakuf, obratio A.V., rođen 1991. godine iz Donjeg Vakufa, te prijavio da je u naselju Oborci, općina Donji Vakuf, dok je upravljao svojim putničkim motornim vozilom marke „Caddy“, registarskih oznaka J42-A-242, presretnut od strane tri maskirana lica, koja su uz prijetnju vatrenim oružjem - automatskom puškom, istom stavili PVC vrećicu preko glave, te mu oduzeli mobilni telefon. Nakon toga, prema prijavi, navedenim vozilom prisilno je odvezen u smjeru lokaliteta zv.“Jarčišće“, Oborci, općina Donji Vakuf, kojom prilikom je uspio iskočiti iz vozila u pokretu, te pobjeći u naseljeni dio mjesta Oborci, odakle je prijavio navedeni slučaj policiji.

 

Poduzimajući intenzivne mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, došlo se do operativnih saznanja i materijalnih dokaza da su lica E.P, rođen 1996. godine, M.H. rođen 1996. godine i M.J. sin rođen 1997. godine, sva trojica iz Donjeg Vakufa, učestvovali  u izvršenju navedenog krivičnog djela.

 

Na osnovu naredbe Općinskog suda Bugojno, izvršeni su pretresi objekata koje koriste lica E.P., M. H. i M. J. Pretresom objekta koji koristi E. P. pronađena je i oduzeta automatska puška sa preklopnim kundakom i spremnik za municiju-okvir u kojem se nalazio 21 kom. metaka kalibra 7,62 mm.

 

Nakon završenih pretresa, lica E. P., M. H. I M.J. su privedena u službene prostorije,  gdje su nakon kriminalističke obrade u potpunosti priznala izvršenje predmetnog krivičnog djela.

 

 

Policijski službenici PS Bugojno naknadno su rasvijetlili krivično djelo krađe, koje je  izvršeno 18.05.2018. godine na štetu lica R.M., kojom prilikom je u butiku „BB Stil“ u Bugojnu, iz torbe oštećene otuđen novac u iznosu od 1.190,00 Eura.

 

Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja je osumnjičena za izvršenje navedenog krivičnog djela S.Dž., rođena 1959. godine iz Sarajeva.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičene se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentiran je 1 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Evidentirano je 8 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobile teže, a 1 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 164 prekršajna naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirano je ukupno 80 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 3 vozača, od kojih je 1 vozač lišen slobode i zadržan u policijskoj stanici do otrežnjenja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila.

 

Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 2 vozila.

 

 

URED KOMESARA