INFORMACIJA ZA JAVNOST 28.03.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK Travnik, postupajući po planu pojačanih mjera i radnji u cilju suzbijanja i sprečavanja zloupotrebe opojnih droga, dana 27.03.2018. godine oko 17,15 sati u ulici Kulina Bana, općina Travnik, izvršili su kontrolu i pregled lica M.G., rođen 1968. godine iz Fojnice. Prilikom pregleda kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

U nastavku navedenih aktivnosti, dana 23.03.2018. godine oko 19,30 sati u naselju Dubrave, općina Travnik, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK Travnik, izvršili su kontrolu i pregled lica zatečenih u Audi A 6, registarskih oznaka T05-O-096 . Tom prilikom, kod lica L.Č. je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga Cannabis.

Po dokumentovanju predmeta, protiv navedenog lica nadležnom Kantonalnom tužilaštvu biće podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

Istog dana policijski službenici PS Novi Travnik oko 19,00 sati u ulici Mehmeda Spahe, općina Novi Travnik, izvršili su kontrolu i pregled lica A.P., rođen 1990. godine iz Novog Travnika. Prilikom pregleda kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga. Navedeno lice je privedeno radi dalje kriminalističke obrade od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Novi Travnik, nakon čega je pušteno.

O svemu je upoznat dežurni tužilac, a protiv navedenog lica slijede zakonom predviđene mjere i radnje.

 

Dana 27.03.2018. godine oko 06,45 sati u PS Novi Travnik zaprimljena je prijava o krađi vozila marke VW Golf IV,  registarskih oznaka K28-T-183 u ulici Patriotske lige, općina Novi Travnik. Prema prijavi, vozilo je ukradeno tokom protekle noći od strane nepoznatih izvršilaca i odvezeno u nepoznatom pravcu.

Službenici Odsjeka kriminalističke policije  PU Travnik izvršili su uviđaje, nakon čega su policijske patrole opsežnim mjerama i pretraživanjem terena isti dan oko 19,15 sati pronašle vozilo. Nakon izvršenog uviđaja vozilo je vraćeno vlasniku.

 

Dana 27.03.2018. godine u periodu od 22,30 do 23,45 sati, na osnovu Naredbe Općinskog suda Travnik, policijski službenici Sektora kriminalističke policije  MUP SBK Travnik izvršili su pretres farme, vlasništvo S.B, općina Travnik. Prilikom pretresa pronađena je automatska puška.

O svemu je upoznat dežurni tužilac, te  slijede zakonom predviđene mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentiran  je 1  slučaj  narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Evidentirano je 8 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe zadobile teže tjelesne povrede i 1 osoba  lakše tjelesne povrede.

 

Dana 27.03.2018. godine, oko 15.00 sati na magistralnom putu M-5 u ulici Šehida, općina Travnik, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali vozilo marke Peugeot, registarskih oznaka O30-J-621, kojim je upravljao A.P. rođen 1953. godine iz Travnika i vozilo marke VW Polo, registarskih oznaka J21-A-229 kojim je upravljala E.R. rođena 1994. godine iz Travnika.

 

Teže tjelesne povrede u ovoj saobraćajnoj nesreći zadobila je suvozačica u vozilu marke VW Polo A.K. rođena 1995. godine iz Turbeta koja  je zadržana u bolnici.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU  Travnik.

 

Dana 28.03.2018. godine oko 09,00 sati na magistralnom putu M-16.4 u mjestu Nević Polje, općina Novi Travnik,  dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je putničko vozilo marke VW Golfa, registarskih oznaka J16-E-807, kojim je upravljao S.P. rođen 1961. godine iz Novog Travnika sletilo s kolovoza. U vozilu su se nalazili i B.Č. i N.Č. iz Novog Travnika. Odmah po prijavi nezgode na lice mjesta izašla je policijska patrola i dežurni liječnik Doma zdravlja Novi Travnik. Povrijeđeni su sanitetskim vozilom prebačeni u Kantonalnu bolnicu Travnik, gdje su kod B.Č., rođen 1979. godine iz Novog Travnika konstatovane  teže tjelesne povrede, a lakše tjelesne povrede kod vozača S.P. rođen 1961.godine, iz Novog Travnika.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta izvršili su policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PU  Travnik.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 94 prekršajnih naloga, a mobilnim radarima evidentirano je ukupno 13  prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 5 vozača.

                                              

                                                                                                                   URED KOMESARA