INFORMACIJA ZA JAVNOST 05.03.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK Travnik, postupajući po planu pojačanih mjera i radnji u cilju suzbijanja i sprečavanja zloupotrebe opojnih droga, dana 02.03.2018.godine oko 19,30 sati u ulici ZAVNOBIH-a, općina Fojnica, izvršili su kontrolu i pregled lica E.T., rođen 1982.godine iz Fojnice. Prilikom pregleda kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

Na osnovu pribavljene usmene naredbe o pretresanju Općinskog suda Kiseljak, izvršen  je pretres kuće u kojoj stanuje navedeno lice, gdje je tom prilikom pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed i cannabis, te  digitalna vaga za precizno mjerenje i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, navedeno lice je lišeno slobode i protiv istog se poduzimaju zakonske mjere i radnje.

 

U nastavku navedenih aktivnosti, dana 03.03.2018. godine oko 12,30 sati u ulici Muslinovac, općina Fojnica, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK  Travnik, izvršili su kontrolu i pregled lica A.M. rođen 1996. godine iz Fojnice. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

Po kompletiranju predmeta, protiv navedenog lica nadležnom tužilaštvu biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

 

NAKNADNO RASVIJETLJENO KRIVIČNO DJELO

 

Policijski službenici  PS Busovača naknadno su rasvijetlili dva krivična djela teške krađe, koja su izvršena 25.12.2017. godine na štetu poduzeća „Orman“ i ugostiteljskog objekta „Alfa commerce“. Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je osumnjičeni za izvršenje navedenih krađa J.R. rođen 1987. godine iz Zenice.

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv osumnjičenog se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano  je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Evidentirano je 19 saobraćajnih nezgoda u kojima su 4 osobe zadobile lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 249 prekršajnih naloga, a mobilnim radarima evidentirano je ukupno 126 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 27 vozača, a zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti isključena su 3 vozila.

 

URED KOMESARA