INFORMACIJA ZA JAVNOST 12.01.2018.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 4 krivična djela, a radi se o 2 teške krađe, 1 krivičnom djelu neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i 1 krivično djelo  razbojništva.

 

U okviru kontinuiranih planskih aktivnosti koje provode pripadnici SKP MUP-a SBK/KSB Travnik  u cilju sprečavanja i suzbijanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, dana 11.01.2018.godine oko 20,30 sati u ulici S.S. Kranjčevića, općina Busovača, na osnovu usmene naredbe Općinskog suda Travnik, izvršen je  pretres vozila marke Golf, registarskih oznaka A28-E-223, kojim je upravljao M.R. rođen 1991.godine iz Busovače. Tom prilikom, u vozilu je  pronađena  određena količina bijele materije  za koju se sumnja da je opojna droga speed i određena količina zelene zeljaste materije za  koju se sumnja da je opojna droga marihuana, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, pripadnici SKP MUP-a SBK/KSB poduzimaju mjere i radnje na dokumentovanju i procesuiranju navedenog krivičnog djela.

 

Dana 11.01.2018. godine u 22,25 sati policijskoj stanici Busovača prijavljeno  je razbojništvo u ugostiteljskom objektu „KOD DEDE“ koji se nalazi u mjestu Gavrine kuće, općina Busovača. Prema prijavi, razbojništvo su izvršile tri maskirane osobe  od kojih su dvije naoružane automatskim puškama ušle u ugostiteljski objekt, dok je treća osoba bila na mjestu vozača u PMV Passat kojim su se dovezli,  te uz prijetnju vatrenim oružjem od vlasnice A.F. iz kase ugostiteljskog objekta otuđile oko 340 KM, te od njezinog supruga M.F. otuđili novčanik  u kojem se po izjavi nalazilo oko 2000 KM i lični dokumenti. Nakon toga izvršioci su se navedenim vozilom udaljili u pravcu Zenice. O navedenom događaju su upoznate patrole na terenu kao i susjedne policijske stanice.

 

Uviđaj su obavili pripadnici OKP PU Kiseljak, koji poduzimaju i druge mjere i radnje u cilju otkrivanja počinilaca i rasvijetljavanju navedenog krivičnog djela. O svemu navedenom upoznato je nadležno kantonalno tužilaštvo.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 3 slučaja narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Evidentirano je 11 saobraćajnih nezgoda  u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 142 prekršajna naloga.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 2 vozača, a zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti isključena su 2 vozila.

 

 

                                                                                                    

URED KOMESARA