INFORMACIJA ZA JAVNOST 25.12.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

Dana 22.12.2017.godine policijski službenici OKP PU Jajce, uz asistenciju policijskih službenika PS Jajce i PS Donji Vakuf poduzimali su  operativno taktičke mjere i radnje u ugostiteljskom objektu, koji se nalazi u ulici 14 septembar, općina Donji Vakuf. Prilikom pretresa objekta i lica koja su se nalazila u istom, kod lica D.V. rođen 1999.godine i A.Z. rođen 1995.godine, oba iz Donjeg Vakufa, pronađena je određena količina materija za koju se sumnja da se radi o  opojnim drogama marihuana i  Ekstazy.

 

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, protiv izvršioca krivičnog djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga poduzimaju se zakonom propisane mjere i radnje a policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja.

 

NAKNADNO RASVJETELJENO KRIVIČNO DJELO

 

Policijski službenici OKP PS Vitez naknadno su rasvjetlili krivično djelo krađe, koje je izvršeno 20.11.2017.godine na štetu DM-a koji se nalazi u zgradi GMS-a, kojom prilikom je ukradena određena količina trgovačke robe. Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je izvršilac navedenog krivičnog djela A.Ž. rođen 1987.godine iz Zenice.

Protiv izvršioca navedenog krivičnog djela slijede zakonom predviđene mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 14 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

Dana 23.12.2017.godine oko 23,00 sata na području Babanovca došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane I.Ž. rođen 1992.godine i A.P. rođen 1993.godine, oba iz Travnika. Nakon izvršenog alkotestiranja, kod navedenih lica, utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi te su isti lišeni slobode i smješteni u prostorije za zadržavanje u PS.

 

Protiv navedenih lica slijede zakonom predviđene mjere i radnje.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Evidentirano je 39 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila teže, a 10 osoba  lakše tjelesne povrede.

 

Dana 24.12.2017.godine oko 23,00 sata na magistralnom putu Kaonik, općina Busovača dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali:

 

1.     Vozilo marke Renault, registarskih oznaka T31-J-519, kojim je upravljao R.L. rođen 1975.godine iz Viteza i

2.     Vozilo marke Fiat, registarskih oznaka A04-E-251,kojim je upravljao E.B. rođen 1985.godine.

 

Tom prilikom teže tjelesne povrede zadobilo je maloljetno lice, rođeno 2013.godine , koje se nalazilo u  vozilu Fiat.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 358 prekršajnih naloga, a mobilnim radarima evidentirano je ukupno 280 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 34 vozača od kojih je 9 vozača lišeno slobode i zadržano u policijskim stanicama do otrežnjenja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila. Zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 3 vozila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

URED KOMESARA