INFORMACIJA ZA JAVNOST 11.12.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 6 krivičnih djela.

 

- Dana 10.12.2017. godine oko 19,00 sati u PS Bugojno prijavljeno je razbojništvo u TC “Bingo“ u ul. Ciglane, općina Bugojno, izvršeno od strane 4 maskirana lica koja su bila naoružana sa dvije automatske puške i jednim pištoljem nepoznate marke. Odmah po zaprimanju prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici PS Bugojno, koji su tom prilikom došli do saznanja da su navedena lica nasilno otvorila bočna vrata kroz koja su ušla u objekat, a zatim uz prijetnju oružjem prema zaštitarima, otuđili novac u iznosu oko 64.000,00 KM, nakon čega su se vozilom marke Audi A4 udaljili u nepoznatom pravcu.

 

 O navedenom događaju obaviještene su sve policijske patrole, kao i policijske stanice, te je pokrenuta opsežna potraga za počiniocima navedenog krivičnog djela. Izvršena je blokada užeg i šireg područja općine Bugojno, kao i blokada putnih komunikacija prema susjednim općinama.

 

U 20,45 sati u PS Bugojno prijavljeno je da u naselju Goruša, općina Bugojno gori pmv marke Audi A4, karavan, koje je u cijelosti izgorjelo, a za koje se sumnja da je korišteno prilikom izvršenja navedenog razbojništva.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta navedenih događaja izvršili su policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a u saradnji  sa policijskim službenicima OKP PU i PS Bugojno koji poduzimaju intenzivne mjere i radnje na pronalasku i hvatanju počinilaca navedenog krivičnog djela, a sve u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom.

 

 

 

- Dana 08.12.2017.godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB Travnik, postupajući po usmenoj naredbi Općinskog suda Travnik a uz saglasnost dežurnog tužioca, u mjestu Turbe, općina Travnik izvršili su pretres vozila marke Reanault Megan kao i lica iz vozila. Tom prilikom kod suvozača A.T.  iz Travnika, pronađena je određena količina NN materija koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu Cannabis i Speed, kao i digitalna vaga.

 

Protiv navedenog lica se poduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano  je 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA      

 

Dogodilo  se 30 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba zadobila teže a 6 osoba lakše tjelesne povrede.

 

Dana 08.12.2017.godine oko 13,10 sati u mjestu Komar, općina Donji Vakuf dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali: 1. vozilo marke Alfa Romeo , registarskih oznaka LJ 062 SM, kojim je upravljao Č.M. rođen 1997.godine iz Donjeg Vakufa i 2. vozilo marke golf , registarskih oznaka T68-O-766, kojim je upravljao V.E. rođen 1998.godine iz Jajca. Tom prilikom lakše tjelesne povrede su zadobili vozači navedenih vozila i suvozač iz vozila Golf, a teže tjelesne povrede zadobila je putnica iz vozila Golf.

 

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručen je ukupno 401 prekršajni nalog, a mobilnim radarima evidentirana su ukupno 92 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

 

Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 23 vozača, a zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena 4 vozila.

 

Dana 08.12.2017.godine policijski službenici OKP-a PS Kiseljak u mjestu Rauševac, općina Kiseljak zaustavili su i kontrolisali motorno vozilo Golf , registarskih oznaka, E19-M-441, kojim je upravljao H.S. rođen 1988.godine iz Kaknja.  Nakon izvršene provjere utvrđeno je da registarske oznake ne pripadaju navedenom vozilu, te da je vozač navedenog vozila višestruki povratnik u vršenju prekršaja i da ima iznos neplaćenih novačnih kazni u iznosu od 10.500 KM. Predmetno vozilo je privremeno oduzeto, a po kompletiranju predmeta biće poduzete i druge zakonske mjere.

 

 

 

 

URED KOMESARA