INFORMACIJA ZA JAVNOST 13.11.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela.

 

-                  Dana 10.11.2017.godine oko 18,30 sati prilikom obilaska područja Meljanac- Grozd, policijski službenici SKP MUP SBK/KSB Travnik , izvršili su kontrolu i pregled lica A.H. rođen 1990.godine i T.B. rođen 1989.godine, oba iz Travnika. Prilikom kontrole lice A.H. je od sebe odbacio dva pvc zamotuljka koji, s obzirom na izgleda i način pakovanja, asociraju da se u njima nalazi opojna droga marihuanu.

 

Uviđaj su obavili policijski službenici SKP MUP-a SBK/KSB Travnik a o navedenom događaju je upoznat dežurni tužilac.

 

Protiv lica A.H. slijede zakonom predviđene mjere i radnje.

 

-                  Dana 10.11.2017.godine oko 06,20 sati u PS Vitez prijavljena je teška krađa motornog vozila marke Golf II, registarskih oznaka E31-O-385, koje je bilo parkirano ispred porodične kuće u mjestu G.Večerska, općina Vitez. Prema prijavi, vozilo je ukradeno tokom noći 09./10.11.2017.godine od strane nepoznatih izvršilaca i odvezeno u nepoznatom pravcu. Službenici OKP PU Travnik izvršili su uviđaj, policijske patrole pretražuju teren i mjesta pogodna za skrivanje ukradenih vozila a raspisana je operativna potraga za vozilom.

 

-                  Dana 12.11.2017.godine  oko 20,40 sati u mjestu Gornji Kovači, općina Kiseljak policijski službenici PS Kiseljak zaustavili su i kontrolisali vozilo marke Ford Orion, registarskih oznaka J98-M-357, kojim je upravljao A.I. rođen 1990. godine iz Hadžića. Prilikom kontrole kod istog je pronađena bijela praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu speed. Također, provjerom u bazi ROF-a ustanovljeno je da je isti višestruki povratnik u vršenju prekršaja i da ima iznos neplaćenih novčanih kazni u iznosu od 920 KM, zbog čega je od navedenog lica privremeno oduzeto vozilo.

 

 Protiv istog slijede i druge zakonom predviđene mjere i radnje.

 

 

NAKNADNO RASVJETLJENO KRIVIČNO DJELO

 

Policijski službenici PS Novi Travnik naknadno su rasvjetlili krivično djelo krađe izvršeno dana 02.11.2017.godine na štetu P.D. iz Novog Travnika, kojem je tom prilikom iz stana ukraden veći iznos novca. Operativnim radom na terenu , došlo se do saznanja da je izvršilac navedenog krivičnog djela J.Z. rođen 1992.godine iz Novog Travnika.

 

Protiv izvršioca navedenog krivičnog djela, po kompletiranju predmeta, Kantonalnom tužilaštvu biće dostavljen izvještaj.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano  je 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA      

 

Dogodilo  se 25 saobraćajnih nesreća u kojima su 2 osobe zadobile teže a 3 lakše tjelesne povrede.

 

Dana 10.11.2017. godine u ulici Ljudevita Gaja , općina Novi Travnik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je vozilo marke Golf V, registarskih oznaka T74-E-221 kojim je upravljao I.G. rođen 1998.godine iz Novog Travnika ostvarilo kontakt sa pješakom I.G. rođen 1947. Godine, također iz Novog Travnika, koji je tom prilikom zadobio teže tjelesne povrede. Uviđaj su obavili policijski službenici OKP PU Travnik.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 425 prekršajna naloga, a mobilnim radarima evidentirano je ukupno 230 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 27 vozača od kojih je 4 vozača lišeno slobode i zadržano u policijskim stanicama do otrežnjenja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila.

 

 

URED KOMESARA