ZAPOČELA REALIZACIJA PROJEKTA POSTAVLJANJA TZV."PAMETNIH KAMERA"

 

Danas su na području općine Travnik započele aktivnosti na postavljanju video nadzora na magistralnom putu u mjestima Dolac i Kalibunaru, a koje predstavljaju nastavak uspješne realizacije  projekta postavljanja tzv. „pametnih kamera“ na području Srednjobosanskog kantona, a koji Ministarstvo unutrašnjih poslova provodi u saradnji sa načelnicima općina našeg kantona. Sredstva za realizaciju ovog projekta odobrila je Vlada Srednjobosanskog kantona. 

 

U sklopu ovog projekta planira se uspostava sistema video nadzora koji će biti locirani na području svih općina u Srednjobosanskom kantonu, kojim će biti omogućeni direktni i automatski upiti centralnom serveru o registarskim oznakama koje su zabilježene i na taj način ukoliko se ukaže potreba, biće upoznate policijske patrole sa podacima o vozilu, eventualnom krivičnom djelu koje se može dovesti u vezu sa predmetnim vozilom, te da li se radi o ukradenom ili neregistrovanom vozilu, ili vozilu kojim je počinjen neki prekršaj.

 

Navedeni sistem video nadzora omogućava brzu provjeru zabilježenih registarskih oznaka u policijskim bazama, te dostavom policijskim patrolama na terenu sigurnosno interesantnih podataka, u mnogome se doprinosi  povećanju stepena efikasnosti i operativnosti u radu policije, a posebno prilikom otkrivanja i hvatanja počinilaca raznih oblika krivičnih djela i prekrašaja, te njihovom zakonskom procesuiranju i sankcionisanju.

 

Tzv “pametne kamere” pored praćenja i nadzora saobraćajnica na postavljenim lokacijama, omogućavaju i preglede i rekonstrukciju svih zabilježenih incidentnih situacija, te na taj način i njihovo uspješno rasvjetljavanje i procesuiranje.

 

Uzimajući u obzir i preventivnu ulogu koju će ostvarivati tzv. „pametne kamere“, realno je očekivati da će njihovo funkcionisanje u budućnosti doprinijeti povećanju nivoa opće sigurnosti svih građana na području Srednjobosanskog kantona.

 

 

 

 

URED KOMESARA