INFORMACIJA ZA JAVNOST 09.10.2017.GODINE

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 4  krivična djela, a radi se o 2 krađe, 1 razbojništvo i 1 oštećenje tuđe stvari.

 

Dana 06.10.2017. godine oko 23:45 sati u PS Donji Vakuf obratila se uposlenica sportske kladionice koja je prijavila krivično djelo razbojništva. Naime, dok se ista kretala vlastitim vozilom, u mjestu Klade, općina Donji Vakuf ispred nje se zaustavilo nepoznato vozilo te  joj na taj način onemogućilo dalje kretanje. Iz vozila su izašla dva maskirana muškarca koji su od iste otuđili veću sumu novca koji je vlasništvo kladionice, a zatim se vozilom udaljili u pravcu Travnika.

 

Odmah po prijavi na lice mjesta je upućena patrola, a o navedenom događaju su upoznate i susjedne policijske stanice radi pojačane kontrole vozila i osoba te su poduzete i druge mjere i radnje u cilju pronalaska izvršioca navedenog krivičnog djela. Uviđaj su obavili pripadnici OKP PU Jajce.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 7 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Dogodile su se 34 saobraćajne nesreće u kojima je 7 osoba zadobilo lakše tjelesne povrede.

 

Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 250 prekršajnih naloga, a mobilnim radarima evidentirano je ukupno 100 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine.

 

Iz saobraćaja je zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključeno 9 vozača, od kojih je 5 vozača lišeno slobode i zadržano u policijskim stanicama do otrežnjenja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola preko 1,5 promila. Iz saobraćaja je isključeno i 5 vozila.

 

Dana 07.10.2017.godine patrola policije PS Travnik u Donjem Putićevu, općina Travnik zaustavila je vozilo marke Golf II, registarskih oznaka 052-A-429, kojim je upravljao S.K. iz Zenice. Prilikom kontrole navedenog vozila ustanovljeno je da registarske oznake ne pripadaju vozilu a provjerom u bazi ROF-a utvrđeno je da je vozač višestruki povratnik u vršenju prekršaja te da ima iznos neplaćenih kazni od 1554 KM.  Također, nakon izvršenog alkotestiranja vozača ustanovljeno je prisustvo alkohola u krvi u iznosu od 1,71% promila te je isti zadržan u prostorijama za zadržavanje u PS Travnik. Zbog duga neplaćenih kazni vozilo je privremeno oduzeto.

 

OSTALO

 

Dana 08.10.2017. godine u PS Fojnica obratila se uposlenica Zavoda za mentalno invalidna lica Bakovići, općina Fojnica te prijavila da je štićenica Zavoda skočila kroz prozor sa drugog sprata na betonski trotoar te tom prilikom zadobila tjelesne povrede.  Nakon ljekarskog pregleda u Domu zdravlja Fojnica, štićenica je upućena u Kantonalnu bolnicu Travnik gdje je usljed zadobijenih povreda preminula. O navedenom događaju je upoznat i dežurni tužilac koji je naredio obdukciju a po nalogu istog, službenici OKP PU Kiseljak poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje u vezi navedenog događaja.

 

                                                           

                                                                                                                  URED KOMESARA