INFORMACIJA ZA JAVNOST 28.08.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 8 krivičnih djela od kojih izdavajamo:

 

-        Dana 25.08.2017. godine službenici SKP MUP-a SBK/KSB Travnik uz asistenciju Jedinice za specijalističku podršku i službenika PS Bugojno izvršili su pretres ugostiteljskog objekta u ulici Bosanska bb, općina Bugojno. Tom prilikom kod gostiju Š.M. rođen 1997.godine, M.A. rođen 1999.godine, J.H. rođen 1998. godine, O.A. rođen 1984.godine i F.A. rođen 1984.godine svi iz Bugojna, pronađena je određena količina opojne droge (kanabis i ekstazi). Protiv imenovanih nadležnom kantonalnom tužilaštvu će biti podnesen izvještaj, te poduzete i druge mjere i radnje u skladu sa zakonom.

 

-         Dana 26.06.2017. godine policijski službenici SKP MUP-a SBK/KSB Travnik, po usmenoj naredbi Općinskog suda Bugojno, izvršili su pretres kuće u mjestu Kopčić, općina Bugojno u kojoj živi lice A.M. kod kojeg je tom prilikom pronađena određena količina zeljaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu kanabis. Nad imenovanim je izvršena kriminalistička obrada i tom prilikom je priznao izvršenje krivičnog djela te protiv istog se poduzimaju zakonom propisane mejre i radnje.  O svemu je upoznat dežurni kantonalni tužilac.

 

NAKNADNO RASVJETLJENA DJELA

 

Policijski službenici PS Vitez naknadno su rasvjetlili tri krivična djela krađe , a radi se o krađi slijedećih mobilnih aparata i to:

 

1.     I phone 7 plus vlasništvo I.V. iz Viteza, izvršilac navedenog krivičnog djela je H.R. rođen 1974. godine iz Viteza.

 

2.     Samsung vlasništvo J.S. iz Viteza, izvršilac navedenog krivičnog djela je A.K. rođen 1938.godine.

 

3.     Samsung Galaxy vlasništvo Z.B. iz Viteza, izvršilac navedenog krivičnog djela E.D. rođen 1985.godine.

 

Protiv izvršioca navedenih krivičnih djela slijede zakonom predviđene mjere i radnje.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 8 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA

 

Dogodilo se 37 saobraćajnih nesreća u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 1 osoba zadobila teže a 3 osobe su zadobile lakše tjelesne povrede.

 

 

Dana 26.08.2017. godine u 13,20 sati na lokalnom putu u mjestu Gornja Vrbica, općina Jajce, došlo je do saobraćajne nesreće, odnosno prevrtanja traktora marke IMT 560, bez registarskih oznaka kojim je upravljao LJ.N. rođen 1962.godine iz Šipova. Tom prilikom imenovani je na licu mjesta smrtno stradao. Uviđaj su obavili pripadnici OKP PU Jajce.

 

 

Po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja  je isključen 31 vozač. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u iznosu preko 1,5 promila, slobode je lišeno i zadržano u policijskim stanicama do otrežnjenja 5 osoba.

 

Iz saobraćaja je isključeno i 7 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 310 prekršajnih naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 90 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

 

 

 

                                                                                                  URED KOMESARA