DEBLOKADA JAVNOG PUTA U KRUŠĆICI

 

DEBLOKADA JAVNOG PUTA U KRUŠĆICI

 

Dana 24.08.2017.godine u ranim jutarnjim sati policijski službenici MUP-a SBK/KSB su postupajući po ranije sačinjenom planu policijske uprave Travnik uz saglasnost MUP-a SBK/KSB, izvršili deblokadu putne komunikacije Vitez – Kruščica u mjestu Kovačija, a koji je bio blokiran od strane određenog broja mještana Krušćice, koji su na taj način izražavali nezadovoljstvo zbog izgradnje mini-hidro centrale na rijeci Kruščici. Tom prilikom mještanima koji su zatečeni na površini javnog puta izdata je naredba da deblokiraju put, na što su se isti oglušili pružajući pasivni otpor, nakon čega su premješteni bez upotrebe sredstava prinude i dovezeni u prostorije PS Vitez, radi utvrđivanja identiteta i dalje obrade koja je u toku. Povrijeđenih osoba tokom provođenja navedenih policijskih aktivnosti nije bilo. O poduzetim mjerama i radnjama policijskih službenika upoznat je kantonalni tužilac, a protiv navedenih osoba se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Na lice mjesta događaja upućeni su inspektori Odsjeka za unutrašnju kontrolu MUP-a radi praćenja zakonitosti u postupanju policijskih službenika.

U vezi navedenih aktivnosti važno je napomenuti da su u proteklom periodu policijski službenici MUP-a u više navrata upozoravali nezadovoljne mještane Krušćice da javni put ne smije biti blokiran, te da svoja prava mogu ostvarivati u skladu sa zakonskim propisima preko nadležnih institucija, na što se određen broj mještana oglušio.

 

                                                                                                                                                                            URED KOMESARA