INFORMACIJA ZA JAVNOST 14.08.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona  prijavljeno je 6 krivičnih djela, od kojih izdvajamo :

 

-        Dana 11.08.2017.godine oko 10,55 sati u PS Gornji Vakuf zaprimljena je prijava radnika Kantonalne uprave za šumarstvo o bespravnoj sječi šume na lokalitetu Radovan, u mjestu Bare, općina Gornji Vakuf/Uskoplje od strane lica H.B. i A.B. te je zatražena asistencija policije. Odmah po prijavi upućena je patrola koja je iste zatekla na licu mjesta. Prilikom provođenja službenih radnji i dokumentiranja oko  nelegalno posječenog drveta lice H.B. je verbalno vrijeđao patrolu policije i radnike KUŠ-a da bi potom i fizički nasrnuo na službenika policije. Nakon toga, isti se radnom mašinom – traktor i nelegalno posječenim drvima udaljio u pravcu Novog Travnika.

 

Lica H.B. i A.B su na području PS Novi Travnik lišena slobode a dalji rad na događaju preuzeli su službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB Travnik. O svemu je obavješten nadležni kantonalni tužilac.

 

-        Dana 11.08.2017.godine oko 15,40 sati u PS Fojnica zaprimljena je prijava o krađi elektro motora, raznih dijelova kamiona i radnih mašina sa separacije „ Rudnik Gojevići“ od strane NN lica ili više njih. Operativnim radom na terenu i uz pomoć policijski službenika PS Kiseljak, došlo se do saznanja da se u krugu firme „ Mrki Komerc“ nalazi vozilo marke Jetta u čijem se prtljažniku nalazi veliki elektro motor, koji po svom izgledu odgovara ukradenom motoru. Vlasnik navedenog vozila M.K. kao i ženska osoba, koja se sa njim nalazila u društvu, D.P. privedeni su u svojstvu osumnjičenih osoba. Nakon obavljene kriminalističke obrade nad istim, osumnjičeni su u potpunosti priznali izvršenje navedenog krivičnog djela. Inspektori kriminalističke policije PS Fojnica, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom,  rade na kompletiranju navedenog predmeta.

 

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 14 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Dogodilo se 35 saobraćajnih nesreća u kojima je 1 osoba zadobila lakše tjelesne  povrede.

 

Dana 12.08.2017.godine oko 09,10 sati policijski službenici PS Travnik u mjestu Kanare, na magistralnom putu M5 zaustavili su i kontrolisali vozilo marke Peugeot , registarskih oznaka K49-A-072. Prilikom kontrole konstantovano je da vozač navedenog vozila kod sebe ne posjeduje vozačku dozvolu, a provjerom u bazi ROF-a uvrđeno je da je isti višestruki povratnik u vršenju prekršaja sa ukupnim dugovanjima za kazne u visini od 980 KM. Patrola policije je izvršila izuzimanje navedenog vozila a protiv lica koje je upravljalo vozilom podnesen je zahtjev i prekršajna prijava.

 

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja  je isključeno 39 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u iznosu preko 1,5 promila, slobode je lišeno i zadržano u policijskoj stanici do otrežnjenja 10 osoba.

 

Iz saobraćaja je isključeno i 7 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 456 prekršajnih naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 188 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

 

 

URED KOMESARA