INFORMACIJA ZA JAVNOST 07.08.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona  prijavljeno je 5 krivičnih djela, od kojih izdvajamo :

 

Dana 06.08.2017.godine u 23,10 sati u PS Travnik prijavljena je upotreba vatrenog oružja u mjestu Višnjevo, općina Travnik te da ima jedno povrijeđeno lice. Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta izašli su policijski službenici PS Travnik koji su ustanovili da je lice S.M, rođen 1971.godine pucao iz automatske puške prema licu F.Đ. rođen 1979.godine koji je tom prilikom smrtno stradao. Lice S.M. je priznalo izvršenje navedenog krivičnog djela, te je odmah lišeno slobode, a na licu mjesta je zatečena automatska puška, čahure kao i drugi tragovi koji ukazuju na izvršenje navedenog krivičnog djela.

 

Uviđajne radnje na licu mjesta rade inspektori Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB, koji poduzimaju i druge zakonom predviđene mjere i radnje na utvrđivanju činjenica i okolnosti u cilju rasvjetljavanja navedenog djela.

 

O svemu je obaviješten nadležni kantonalni tužilac koji je naložio obdukciju smrtno stradalog lica.

 

Dana 05.08.2017.godine oko 22,30 sati u PS Kiseljak pristupila je J.K. iz Fojnice koja je prijavila da je na lokaciji Fojničko raskršće – Gromiljak , općina Kiseljak na parking prostoru u blizini benzinske pumpe „BIM“, fizički napadnuta od strane nepoznatog muškarca, koji je pokušao fizički napasti i njenu kćerku. Odmah po zaprimljenoj prijavi na lice mjesta upućena patrola policija koja je utvrdila da je imenovanu fizički napao i nanio joj tjelesne povrede M.G. rođen 1980.godine  iz Kiseljaka.Navedeno lice je lišeno slobode a prilikom alkotestiranja kod istog je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi u visini od 2,49 promila. Inspektori kriminalističke policije PS Kiseljak poduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 15 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Dogodilo se 30 saobraćajnih nesreća u kojima je 1 osoba teže i 2 osobe lakše povrijeđene.

 

Dana 06.08.2017.godine oko 15,10 sati na magistralnom putu M 5 Travnik – Donji Vakuf u mjestu Podvožnjak Komar,općina Donji Vakuf, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali : 1. K.H. rođen 1956.godine iz Donjeg Vakufa sa motornim vozilom marke Toyota, registarskih oznaka 939-TBW; 2. B.D. rođen 1988.godine iz Sarajeva sa motornim vozilo marke Audi , registarskih oznaka A94-E-697 i 3. K.M. rođen 1970.godine iz Bihaća koji je upravlja motornim vozilom marke Peugeot , registarskih oznaka A94-736. Tom prilikom teže tjelesne povrede zadobila je B.E.,  putnica u vozilu Audi , rođena 1957 iz Sarajeva.

 

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja  isključeno 37 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u iznosu preko 1,5 promila, slobode je lišeno i zadržano u policijskoj stanici do otrežnjenja 9 osoba.

 

Iz saobraćaja je isključeno i 13 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 356 prekršajnih naloga, dok su mobilnim radarom evidentirana ukupno 182 slučaja prekoračenja dozvoljene brzine.

 

 

URED KOMESARA