INFORMACIJA ZA JAVNOST 24.07.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona  prijavljena su 3 krivična djela, a radi se od 1 teškoj krađi i 2 nasilja u porodici.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA      

 

Dogodilo se 35 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba teže i 1 osoba lakše povrijeđena.

 

Dana 23.07.2017. godine oko 12,55 sati na magistralnom putu Bugojno – Gornji Vakuf/Uskoplje, u naselju Vrbanja dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali S.H. rođen 1981.godine iz Prozora sa motociklom Grizzi 125, registarskih oznaka 113-J-409 i E.Č.rođen 1996.godine iz Donjeg Vakufa koji je upravljao teretnim motornim vozilom marke Volvo, registarskih oznaka A73-M-269. Tom prilikom teže tjelesne povrede zadobio je vozač motocikla. Uviđaj su obavili službenici OKP PU Bugojno.

 

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja  isključeno 27 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u iznosu preko 1,5 promila, slobode su lišene i zadržane u policijskoj stanici do otrežnjenja 4 osobe.

 

Iz saobraćaja su isključena i 4 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 359 prekršajnih naloga, dok su mobilnim radarom evidentirana ukupno 83 slučaja prekoračenja dozvoljene brzine.

 

Prilikom kontrole vozila od osoba koje su višestruki povratnici u vršenju saobraćajnih prekršaja oduzeta su 2 vozila. U Bugojnu je oduzeto vozilo marke BMW, čiji je vozač imao iznos neplaćenih novčanih kazni u iznosu od 1.990 KM. Jedno vozilo je oduzeto i u Kiseljaku, a radi se o vozilu marke Yugo, čiji je vozač imao iznos neplaćenih novčanih kazni u iznosu od 943 KM.

 

OSTALO

 

Dana 22.07.2017. godine u PS Fojnica prijavljeno je da je u Prokoškom jezeru došlo do utapanja jedne osobe. Odmah nakon što je slučaj prijavljen, pripadnici MUP-a Srednjobosanskog kantona i ronilački tim MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, pristupili su pretraživanju jezera. Potraga je nastavljena i u toku jučerašnjeg dana. U današnjoj proširenoj potrazi, ronilačkim timovima su se pridužili i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite. O navedenom slučaju je upoznat i kantonalni tužilac.

 

 

 

URED KOMESARA