INFORMACIJA ZA JAVNOST 22.05.2017.GODINE

 

KRIMINALITET

 

Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona  prijavljena su 3 krivična djela, a radi se o 2 teške krađe i 1 krivičnom napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

 

Dana 21.05.2017.godine oko 00,10 sati u ulici Josipa bana Jelačića u Kiseljaku,  policijski službenici PS Kiseljak pokušali su zaustaviti vozilo marke Volvo, bez registarskih oznaka, ali se vozač vozila oglušio o znakove koje su mu davali policajci i nastavio kretanje. Tom prilikom vozač je ostvario kontakt vozilom sa jednim od službenika policije koji su ga pokušali zaustaviti. Policijski službenik je povrijeđen i prevezen u CUM Koševo, odakle je nakon pružene medicinske pomoći pušten na kućno liječenje. Vozilo Volvo sa policajci su uspjeli zaustaviti u ulici  Parževička, općina Kiseljak, te je izvršena kontrola vozača, te je ustanovljeno da vozilom upravlja M.G. rođen 1979.godine iz Kiseljaka. Izvršenim alkotestiranjem kod njega je izmjereno 2,64 promila alkohola, te je isti lišen slobode. Nad osumnjičenim će se provesti kriminalistička obrada zbog krivičnog djela Ugrožavanje javnog saobraćaja zbog omamljenosti, a u vezi sa krivičnim djelom Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirano je  10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

 

SIGURNOST  SAOBRAĆAJA             

 

Dogodilo se 26 saobraćajnih nezgoda, u kojima je 1 osoba smrtno stradala, 1 osoba teže i 3 osobe lakše povrijeđene.

 

Dana 21.05.2017.godine oko 13,00 sati u mjestu Podbarevo, općina Jajce,  došlo je do slijetanja motornog vozila marke Renault Clio, crvene boje sa magistralnog puta M-16 u rijeku Vrbas. Odmah nakon što je policiji prijavljen navedeni slučaj pristupilo se prikupljanju saznanja i organizaciji tehničkih ekipa za izvlačenje vozila. U akciji  su učestvovali službenici MUP-a iz Travnika i Zenice, te rafting klubovi iz Jajca i Donjeg Vakufa, a angažovana je i dizalica privatnog preduzeća iz Jajca. Oko 18,00 sati vozilo je izvučeno na obalu, a u vozilu je pronađeno tijelo mlađe muške osobe, čiji se identitet još utvrđuje, kao i to da li je u vozilu bilo još osoba. Pripadnici rafting klubova pretražili su tok rijeke u dužini od oko 3 kilometra, ali nisu pronađena druga tijela, dok uslova za rad ronioca, zbog zamućenosti rijeke, nije bilo, te će se potraga za drugim eventualno nastradalim osobama nastaviti tokom dana. Uviđaj u povodu ove saobraćajne nezgode izvršili su službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanskog kantona, koji nastavljaju sa preduzimanjem i drugih istražnih radnji na utvrđivanju uzroka ove  saobraćajne nezgode.

 

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, iz saobraćaja isključeno 19 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola u iznosu preko 1,5 promila, slobode su lišene i zadržane u policijskoj stanici do otrežnjenja 2 osobe.

 

Iz saobraćaja su isključena i 4 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 371 prekršajna naloga, dok je mobilnim radarom evidentirano ukupno 110 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

 

Prilikom kontrole vozila od osoba koje su višestruki povratnici u vršenju saobraćajnih prekršaja oduzeta su tri vozila. Radi se o vozilu marke Golf 2, oduzeto u Kiseljaku, čiji je vozač imao iznos neplaćenih novčanih kazni u iznosu od 1870 KM, te vozilo marke Audi i Škoda Felicija, oduzeta u Travniku.

 

            URED KOMESARA